Σταθμός φόρτισης ΑΠΕ: από την παραγωγή στην κατανάλωση

Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι τόσο πράσινα όσο και η ενέργεια που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία τους. Μία ενδιαφέρουσα ιδέα είναι οι σταθμοί φόρτισης να έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μέσω ΑΠΕ, ιδέα που προσπαθεί να εφαρμόσει η Wind & Solar Tower: μία μικρή ανεμογεννήτρια με ένα ηλιακό πάνελ που βελτιώνει την ηλεκτρική απόδοση έως και 45%.

Συνδυαστικά από αιολική και ηλιακή ενέργεια, μπορούν να παραχθούν περίπου 169.000 kWh ετησίως, οι οποίες είναι αρκετές για να προσφέρουν σε οχήματα σχεδόν 1.000.000 χιλιόμετρα αυτονομίας. Οι πύργοι αυτοί έχουν σχεδιαστεί για να φορτίζουν έως και έξι οχήματα παράλληλα, ενώ έχουν ενσωματωμένη συστοιχία μπαταριών 1.000 kW με διασύνδεση που εκτρέπει την πλεονάζουσα ενέργεια στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Ο πύργος αυτός είναι αποτέλεσμα πολλαπλών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας κι ο σχεδιασμός του απαιτεί ένα μαγνητικό ρουλεμάν προκειμένου να μειωθεί η τριβή και να αυξηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η απόδοση. Λόγω της μαγνητικής απώθησης τα κινούμενα μέρη δεν έρχονται ποτέ σε επαφή, γεγονός που αυξάνει την ηλεκτρική ενέργεια που εξάγεται.

Ο έλικας συνδέεται με ένα κιβώτιο πολλαπλών ταχυτήτων που του επιτρέπει να παράγει ισχύ σε ταχύτητες ανέμου από 10 χλμ/ώρα έως 120 χλμ/ώρα.

Το ηλιακό πάνελ, εντωμεταξύ, είναι αυτοκαθαριζόμενο, γεγονός που μειώνει την υποβάθμιση της απόδοσης που προκαλείται από τη συσσώρευση βρωμιάς μειώνοντας έτσι την ανάγκη συντήρησης.

Η ιδέα αυτή, αν και νέα από πολλές απόψεις, δεν είναι ο πρώτος αυτόνομος σταθμός φόρτισης στην αγορά. Η Jeep, για παράδειγμα, ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα εγκαταστήσει φορτιστές 4xe στην επικράτεια των ΗΠΑ, κοντά σε μονοπάτια εκτός δρόμου. Δεδομένης της απομακρυσμένης τοποθέτησης αυτών των φορτιστών, πολλοί θα είναι εξ ολοκλήρου τροφοδοτούμενοι με ηλιακή ενέργεια.

Charge myHyundai: η Hyundai εγγυάται ότι θα κινείστε με 100% πράσινη ενέργεια!

Δυστυχώς, δεν είναι σαφές πότε οι φορτιστές της Wind & Solar Tower θα είναι έτοιμοι για μαζική παραγωγή, αλλά η υπόσχεση για πράσινη ενέργεια, οπουδήποτε το επιτρέπουν οι συνθήκες, είναι πολύ ελκυστική.

Περισσότερα Άρθρα