Οι θάνατοι από τροχαία αυξήθηκαν 10.5% αλλά υπάρχει ελπίδα

Σύμφωνα με μια νέα πρώιμη εκτίμηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα το 2021 στις ΗΠΑ, η NHTSA αναφέρει ότι σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ με νέο υψηλό 16 ετών. Σχεδόν 43.000 άτομα εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα πέρσι στην Αμερική, καταγράφοντας σημαντική αύξηση 10.5% σε σχέση με το 2020. Σύμφωνα με τα δεδομένα, σχεδόν κάθε υποσύνολο οδηγών και τύπων ατυχημάτων σημείωσε αύξηση από έτος σε έτος.

Πολλές κατηγορίες σημείωσαν διψήφιες αυξήσεις κατά τη διάρκεια του 2021. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα ήταν η σύγκρουση σε αστικό περιβάλλον που σημείωσε άνοδο 16% στους θανάτους από έτος σε έτος.

Οι θάνατοι που αφορούσαν τουλάχιστον ένα μεγάλο φορτηγό αυξήθηκαν κατά 13% κι οι θάνατοι σε καραμπόλες αυξήθηκαν κατά 16%. Ο Dr. Steven Cliff, Αναπληρωτής Διαχειριστής της NHTSA δηλώνει ότι «θα εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για την ασφάλεια και χρειαζόμαστε όλους – πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις, σώματα ασφαλείας, αυτοκινητοβιομηχανίες κι οδηγούς – να ενωθούν μαζί μας. Όλες μας οι ζωές εξαρτώνται από αυτό».

Το Texas, η California κι η Florida είχαν τους περισσότερους θανάτους

Σύμφωνα με τα στοιχεία της NHTSA για το 2021, το Texas κατέγραψε τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τροχαία με 4.573, αύξηση 18% από το 2020, ακολουθούμενη από την California με 4.258 θανάτους (+10.7%) και τη Florida με 3.753 (+12.7%). Η μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή καταγράφηκε στο Idaho με 286 θανάτους (+33.6%).

Όλα αυτά τα δεδομένα ακούγονται αρκετά απαισιόδοξα, αλλά υπάρχει τουλάχιστον ένα μικρό τμήμα της έκθεσης που μπορεί να προσφέρει μια κάποια ελπίδα. Το 2021, εκτιμάται ότι τα συνολικά μίλια που διανύθηκαν ήταν περίπου 325 δισεκατομμύρια μίλια περισσότερα από ό,τι το 2020. Αυτό είναι μια αύξηση στη συνολική χιλιομετρική απόσταση κατά 11.2%. Αν λοιπόν ληφθούν υπόψη τα συνολικά διανυόμενα μίλια, στην πραγματικότητα υπήρξε οριακή μείωση στους νεκρούς ανά διανυθείσα απόσταση. Το 2020, σημειώθηκαν κατά μέσο όρο 1.34 θάνατοι ανά 100 εκατομμύρια μίλια, ενώ το 2021, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στο 1.33. Έτσι, μπορεί πολύ περισσότεροι άνθρωποι να έχασαν τη ζωή τους το 2021 στο δρόμο από ό,τι το 2020, αλλά αυτή η τάση σχετίζεται άμεσα με την απόσταση που διανύθηκε. Προφανώς, οι οδηγοί συνέχισαν να οδηγούν με τον ίδιο επικίνδυνο τρόπο που το έκαναν το 2020, αλλά οδήγησαν σημαντικά περισσότερο λόγω μείωσης των περιορισμών που σχετίζονταν με την πανδημία.

Εγκληματικό drift στις Τρύπες του Καραμανλή-σοκαριστικό βίντεο

Αυτό σίγουρα δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν βελτιώσεις. Οι οδηγοί σε όλο τον πλανήτη καλό θα ήταν να εξαλείψουν τις επικίνδυνες συμπεριφορές, την οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών κι αλκοόλ και τη χρήση κινητού κατά την οδήγηση. Θα επωφεληθούν επίσης από το να νοιάζονται αρκετά και να αγαπήσουν την οδήγηση ώστε να βελτιώνονται σε αυτήν, αντί να τη βλέπουν απλώς ως μια βαρετή αγγαρεία όπως κάνουν πολλοί.

Περισσότερα Άρθρα