Audi: θα φτιάξει ηλεκτρικά τρίκυκλα με μεταχειρισμένες μπαταρίες
« Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν σχεδιαστεί για να διαρκούν όλη τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου. Αλλά ακόμα και μετά την αρχική τους χρήση, εξακολουθούν να έχουν πολλή χωρητικότητα», δήλωσε ο Prodip Chatterjee, συνιδρυτής της Nunam με την οποία συνεργάζεται η Audi. «Για οχήματα με χαμηλότερη αυτονομία, μικρότερες απαιτήσεις ισχύος, καθώς και χαμηλότερο συνολικό βάρος, είναι εξαιρετική λύση».
Πράγματι, η Nunam δεν είναι η πρώτη εταιρεία που σκέφτηκε να προσθέσει ηλεκτρική ενέργεια στα τρίκυκλα μεταφοράς, καθώς είναι ένα κοινό θέαμα στην Ινδία. Η πλειοψηφία, ωστόσο, χρησιμοποιεί μπαταρίες μολύβδου, οι οποίες δεν είναι ιδιαίτερα αποδοτικές κι έχουν σύντομο κύκλο ζωής. Συχνά επίσης δεν απορρίπτονται σωστά, γεγονός που έχει περιβαλλοντικές συνέπειες. Προτιμούνται όμως επειδή είναι φθηνότερες από τις μπαταρίες λιθίου. Αν όμως οι λιθίου έχουν ήδη αποσβέσει την αξία τους σε ένα EV, τότε μπορούν να αγοραστούν σε πολύ χαμηλότερη τιμή.
Τα υπάρχοντα e-rickshaw τροφοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από το ινδικό ενεργειακό δίκτυο, το οποίο διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Προκειμένου να αποφευχθούν αυτές οι εκπομπές ρύπων, η Nunam θα συνεργαστεί επίσης με οργανισμούς για τη δημιουργία πιο οικολογικών σταθμών φόρτισης. Αυτοί θα παράγουν ενέργεια με ηλιακούς συλλέκτες κι η ενέργεια θα αποθηκεύεται στις μπαταρίες της Audi. Τα e-rickshaw της Nunam θα μπορούν στη συνέχεια να φορτίζουν σε αυτούς τους σταθμούς, οπότε θα λειτουργούν ουσιαστικά με μηδενικές εκπομπές ρύπων.
Η startup, η οποία είναι μη κερδοσκοπική, θα στοχεύει επίσης να καταστήσει τα ηλεκτρικά της τρίκυκλα διαθέσιμα ειδικά σε γυναίκες, προκειμένου να τις βοηθήσει να φέρουν τα προϊόντα τους στην αγορά χωρίς να χρειάζονται μεσάζοντες.
«Απαιτούνται πρωτοβουλίες όπως αυτή που πρωτοστάτησε η Nunam, για να βρεθούν νέες περιπτώσεις χρήσης ηλεκτρονικών αποβλήτων. Όχι μόνο στην Ινδία, αλλά παγκοσμίως», δήλωσε ο Rüdiger Recknagel, διευθυντής του περιβαλλοντικού ιδρύματος της Audi. «Έτσι η Nunam μοιράζεται την τεχνογνωσία της για να παρακινήσει περισσότερες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη προϊόντων με second-life εξαρτήματα, που μπορούν να οδηγήσουν την οικολογική επανάσταση προς τα εμπρός».