Μια σκονισμένη 365 GTB/4 στο Μουσείο της Ferrari; Κι όμως ναι!

Ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου Ferrari στη Modena είναι ένα από τα πιο όμορφα παρατημένα οχήματα που υπήρξαν ποτέ. Στο εξωτερικό τα αποκαλούν barn finds, γιατί συνήθως βρίσκονται κλεισμένα σε κάποιο αχυρώνα, αυτό που εμείς λέμε θυμόσοφα θα το κάνω κοτέτσι. Τώρα, η ίδια η Ferrari αποφάσισε να εκθέσει ένα τέτοιο εύρημα και μάλιστα στο επίσημο Μουσείο της. Πρόκειται για μια αλουμινένια 365 GTB/4 Daytona Berlinetta που ανακαλύφθηκε στην Ιαπωνία το 2017, αφού είχε μείνει στην αφάνεια για 40 χρόνια. Η ιταλική μάρκα έκρινε πως το να παραμείνει σκονισμένη θα την έκανε ακόμα πιο ιδιαίτερη.

Οποιαδήποτε 365 GTB/4 (1969-1973) είναι ένα πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας του Maranello, αλλά η συγκεκριμένη είναι ακόμα πιο σημαντική ως το μόνο σωζόμενο παράδειγμα με αλουμινένιο αμάξωμα, κατασκευασμένο από τον Scaglietti. Ο πρώτος ιδιοκτήτης της Daytona με αριθμό πλαισίου #12653 ήταν στενός φίλος του Enzo Ferrari και την απέκτησε το 1969. Το μοντέλο εισήχθη στην Ιαπωνία το 1971, αλλάζοντας χέρια τρεις φορές. Το 2017, το παραμελημένο μοντέλο δημοπρατήθηκε από τον οίκο RM Sotheby’s μαζί με την «αρχική της σκόνη», ξεπερνώντας οριακά τα 1.8 εκατομμύρια ευρώ. 

Τα χειροποίητα πάνελ του αμαξώματος συνδυάζονται με καλύμματα από πλεξιγκλάς για τους εμβληματικούς προβολείς του Daytona – αν κι ένας από αυτούς είναι ραγισμένος. Ακολουθεί μια ραψωδία σκουριάς, κατεστραμμένου χρώματος, βρώμικων ζαντών, σκουριασμένων εξατμίσεων και λοιπών μικροατελειών. Στο εσωτερικό, ένα παχύ στρώμα σκόνης καλύπτει κάθε εκατοστό της καμπίνας εκτός από το πανέμορφο τιμόνι που έχει αντικατασταθεί.

Η στοιχειωμένη εμφάνιση της 365 GTB/4 είναι αναμφισβήτητα κάτι πρωτόγνωρο, αλλά όπως μας ενημερώνει ο επίσημος λογαριασμός του Μουσείο της Ferrari στο Facebook, αναμένεται η αποκατάστασή της από το Department Classic Ferrari. Η επαναφορά μιας τόσο μοναδικής Ferrari στις εργοστασιακές προδιαγραφές είναι μια διαδικασία που απαιτεί βαθιές τσέπες κι άφθονο χρόνο.

Περισσότερα Άρθρα