Νέο Renault Austral: φτιαγμένο να ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις

Η εμπειρία από το εσωτερικό του νέου Renault Austral είναι μοναδική, χάρη στις προσεκτικά επιλεγμένες επενδύσεις και τα υλικά που έχουν δοκιμαστεί στα μυστικά εργαστήρια του κέντρου έρευνας κι εξέλιξης της Renault στα περίχωρα του Παρισιού. Η Carla, έμπειρη χημικός κι επικεφαλής του τμήματος αφής υλικών της Renault, εργάζεται με μία ομάδα δοκιμαστών που σκοπό έχουν να διαπιστώσουν ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό των αυτοκινήτων είναι ακριβώς αυτά που πρέπει.

Στα εργαστήρια του Renault Technocentre, σε ένα μικρό δωμάτιο φυλάσσονται τα υλικά του εσωτερικού των μελλοντικών μοντέλων της Renault. Σε αυτό το δωμάτιο, δεκάδες δείγματα υφασμάτων και εξαρτημάτων τοποθετούνται στο τραπέζι, περιμένοντας να αξιολογηθούν. Σκληρά ή μαλακά, κολλώδη ή στεγνά, απαλά ή τραχιά, τα υλικά ταξινομούνται σύμφωνα με δώδεκα κριτήρια, χρησιμοποιώντας μια συσκευή που δημιουργήθηκε από τη Renault το 2004, το Sensotact. Αυτή η μέθοδος συνέβαλλε και στην επιλογή του υλικού για την αντικατάσταση του δέρματος στο τιμόνι του νέου Austral, καθώς και εκείνου που χρησιμοποιείται για τα καθίσματα, το ταμπλό και τα υποβραχιόνια.

«Αυτό που μου αρέσει ιδιαίτερα σε αυτή τη δουλειά είναι η επιστημονική προσέγγιση της μέτρησης. Αυτό που είναι πρωτότυπο κι ασυνήθιστο, είναι ότι χρησιμοποιούμε κανονικούς ανθρώπους ως εργαλείο μέτρησης».

Carla, ειδική στην αίσθηση των υλικών, επικεφαλής του τμήματος αφής υλικών της Renault 

Sensotact: αίσθηση κι επιστημονική ακρίβεια 

Το πώς νιώθει κανείς ένα αυτοκίνητο, αποτελεί ένα ουσιαστικό μέρος της αίσθησης απτής ποιότητας που αποκομίζει από αυτό. Η σχέση οδηγού-οχήματος έχει από τη φύση της μεγάλη σχέση με την αίσθηση της αφής. Τα πάντα ελέγχονται κυρίως με τα χέρια και τα δάχτυλα. Επομένως, η σωματική επαφή πρέπει να παραμένει ευχάριστη, ώστε να προσφέρει στην τέλεια οδηγική εμπειρία. Κάθε μέρος που αγγίζει ο οδηγός, όπως το τιμόνι, το ταμπλό, ο μοχλός ταχυτήτων, το υποβραχιόνιο ή η επένδυση της πόρτας, αξιολογείται από δοκιμαστές, με τη χρήση του εργαλείου αίσθησης Sensotact της Renault, ώστε να διασφαλιστεί ότι έτσι πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές. Το Sensotact σχεδιάστηκε για να αξιολογεί τα εξαρτήματα των οποίων τα κριτήρια αφής περιλαμβάνονται στις τεχνικές προδιαγραφές του μοντέλου. 

Για την επίτευξη ακριβέστερων αποτελεσμάτων, το εργαλείο αυτό συνδυάζει την ανθρώπινη αίσθηση και την επιστημονική ακρίβεια. Έχοντας τη μορφή ενός χαρτοφύλακα, το Sensotact περιέχει 12 «περιγραφείς» που αντιστοιχούν σε μια απλή αίσθηση, όπως σκληρότητα, εφέ μνήμης, ολισθηρότητα κλπ. Κάθε «περιγραφέας» διαθέτει μία κλίμακα δειγμάτων ελέγχου από το 0 έως το 100, βαθμονομημένη ανά 25. Συγκρίνοντας υλικά που θα χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικά οχήματα, με τα δείγματα ελέγχου του Sensotact, οι δοκιμαστές μπορούν, με αμερόληπτο κι ακριβή τρόπο, να αξιολογήσουν με συγκεκριμένα κριτήρια το κάθε εξάρτημα. 

«Κατά τη διαδικασία καθορισμού των κριτηρίων για της προδιαγραφής των εξαρτημάτων, χρησιμοποιήσαμε έρευνες πελατών, ώστε να προσδιορίσουμε το βαθμό ικανοποίησης: «μου αρέσει» ή «δεν μου αρέσει». Ως εκ τούτου, μπορούμε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε το Sensotact και τις απόψεις των ατόμων που συμμετέχουν στο πάνελ, στο εργαστήριο για να αξιολογήσουμε εάν τα εξαρτήματα είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές», εξηγεί η Carla.

Ενώ ορισμένοι απλοί περιγραφείς βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια, όπως η σκληρότητα και το φαινόμενο μνήμης, άλλοι παράγοντες, όπως το γλίστρημα των χεριών στο τιμόνι, απαιτούν δοκιμή από μια ομάδα ατόμων, για να αξιολογηθεί η αίσθηση που θα έχει ο τελικός πελάτης κατά την οδήγηση. Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται κάποιος την αίσθηση της αφής μπορεί να αλλάξει από μια σειρά παραγόντων, όπως το αν τα χέρια του ατόμου είναι πρόσφατα πλυμένα ή μια ορμονική αλλαγή, ωστόσο τα αποτελέσματα των δοκιμών παραμένουν αξιόπιστα καθώς συγκρίνονται με τις τιμές αναφοράς του Sensotact. Οι τιμές είναι πάντα ίδιες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δυνατός ο υπολογισμός ενός μέσου όρου, της τυπικής απόκλισης και των τελικών στατιστικών στοιχείων, για τον προσδιορισμό μιας τιμής για την αίσθηση της αφής του κάθε εξαρτήματος.

Ένα πάνελ που αποτελείται από 12 «ειδικούς αφής» 

Η Carla εκπαιδεύει 12 δοκιμαστές (που είναι γνωστοί κι ως «πανελίστες») να χρησιμοποιούν το Sensotact, διδάσκοντάς τους το συγκεκριμένο πρωτόκολλο και τους χειρισμούς που πρέπει να εκτελούν προκειμένου να λάβουν αξιόπιστα και μετρήσιμα αποτελέσματα δοκιμών. Οι πανελίστες είναι εθελοντές από όλη την εταιρία, που εδώ ανακαλύπτουν μια νέα δεξιότητα, έξω από το συνηθισμένο πεδίο εξειδίκευσής τους. Το να σου δίνεται η ευκαιρία να δουλέψεις στα μελλοντικά μοντέλα της Renault, όπως το νέο Austral, είναι κάτι που τους κάνει υπερήφανους. Εν προκειμένω, η ειδική αποστολή τους ήταν να αξιολογήσουν το νέο υλικό του τιμονιού: ένα ύφασμα με πλαστική επίστρωση που θα αντικαταστήσει το δέρμα που χρησιμοποιούταν στο παρελθόν.

«Τα αποτελέσματα των δοκιμών αφής κατά τη σύγκριση των παλαιών δερμάτινων τιμονιών και των νέων που είναι καλυμμένα με πλαστικό, ήταν αντικειμενικά πανομοιότυπα, ενώ οι πελάτες ανέφεραν ότι έμειναν απόλυτα ευχαριστημένοι με τη νέα αίσθηση. Ήταν καθησυχαστικό να γνωρίζουμε ότι καταφέραμε να βρούμε ένα φιλικό προς το περιβάλλον υλικό, για να αντικαταστήσουμε το δέρμα που χρησιμοποιούσαμε στο παρελθόν, ενώ εξακολουθούμε να έχουμε την ίδια αίσθηση», προσθέτει η Carla. Σε παρόμοιες δοκιμές αφής, υποβλήθηκαν επίσης κι άλλα τμήματα στο εσωτερικό του Austral. Οι δοκιμές αυτές πραγματοποιήθηκαν σε 18 συναντήσεις στο εργαστήριο, διάρκειας από 15 έως 20 λεπτά για κάθε πάνελ.

«Με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών, μπορούμε να προσδιορίσουμε από πολύ νωρίς εάν ένα συγκεκριμένο υλικό είναι ‘τραχύ’ στην αφή του, ή δεν είναι συμβατό με τις προδιαγραφές, ώστε να ενημερώσουμε το συντομότερο δυνατό τις ομάδες, για να βρουν μια καλύτερη λύση». 

Emilie, μηχανικός εργαλείων αφής και πανελίστας στο Sensotact.

«Συμμετείχα στη δημιουργία του Sensotact. Συνεχίζουμε να βελτιώνουμε την ποιότητα των αυτοκινήτων μας. Είμαι περήφανη για τη συμμετοχή μου, αλλά αυτό έχει καταντήσει μία…κακή συνήθεια: τώρα όταν μπαίνω σε ένα αυτοκίνητο, δεν μπορώ παρά να δοκιμάσω την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό του».   

Magali, ηλεκτροχημικός μηχανικός μπαταριών και ΄πανελίστας΄ στο Sensotact 

 

Πηγή: Δελτίο Τύπου

Περισσότερα Άρθρα