Η RUF Dakara του 2009 ήταν μια Lambo Urus πριν την ώρα της

Τα υπερ-SUV είναι ένα ξεκάθαρα σύγχρονο φαινόμενο. Καθώς οι πωλήσεις των sedan πέφτουν κι οι αγοραστές επιθυμούν να συνδυάσουν την ταχύτητα με επιπλέον χώρο φόρτωσης και χώρους, υπάρχουν πλέον περισσότερα γρήγορα SUV από όσα μάλλον χρειαζόμαστε. Αν προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε από πού ξεκινάει το γενεαλογικό δέντρο των υπερ-SUV, μάλλον θα καταλήξουμε στην αυθεντική Porsche Cayenne Turbo. Φαίνεται όμως ότι μία συγκεκριμένη εκδοχή της είναι αυτή που διεκδικεί τα πρωτεία με περισσότερες αξιώσεις: η RUF Dakara.

Βασίζεται στην πρώτη γενιά της Cayenne και την εξαιρετική της πλατφόρμα. Είναι εύκολο να ξεχάσουμε πόσο μεγάλη αλλαγή επέφερε το γερμανικό μοντέλο στην αυτοκίνηση, επηρεασμένοι από την αρνητική σύνδεση του γερμανικού μοντέλου με τα χρόνια της σπατάλης προ προηγήθηκαν της οικονομκής κρίσης. Τα SUV προηγουμένως ήταν ογκώδη, άχαρα στην άσφαλτο, με πλαίσιο τύπου σκάλας, με έμφαση εκτός δρόμου και κακή οδική συμπεριφορά. Μαζί με την πρώτη BMW X5, η Cayenne άλλαξε την πορεία της σύγχρονης αυτοκινητοβιομηχανίας. Ενώ η X5 είχε καλό κράτημα και πίσω από το τιμόνι νόμιζες ότι οδηγούσες χαμηλότερο μοντέλο, η Cayenne κατάφερε να είναι ακόμα καλύτερη στην άσφαλτο και να έχει σοβαρές επιδόσεις εκτός δρόμου.

Η RUF πήρε στα χέρια της την Cayenne και δημιούργησε τη Dakara το 2009, με προφανή συσχετισμό του ονόματος με τον αγώνα Παρίσι – Dakar. Η RUF δεν αρκείται σε πακέτα βελτίωσης και bodykit, αλλά σχεδιάζει ολοκληρωμένες τροποποιήσεις και τα αυτοκίνητά της έχουν το δικό τους VIN, δηλαδή θεωρείται ανεξάρτητος κατασκευαστής. Ασχολήθηκε με τον twin-turbo V8 των 4.5 λίτρων της Porsche κι απέδωσε 600 ίππους. Δημιούργησε επίσης ένα φαρδύτερο bodykit κι αντικατέστησε τα εργοστασιακά φωτιστικά σώματα με αυτή της σύγχρονης 911, της γενιάς 997. Σλήρυνε την ανάρτηση για να υποστηρίξει την επιπλέον ισχύ κι αντικατέστησε τα φρένα με κεραμικά. Για την εποχή, η Dakara ήταν εξαιρετικά γρήγορη με τελική ταχύτητα που άγγιζε τα 290 χλμ/ώρα. Με περισσότερο θάρρος από τη μαμά Porsche, η RUF τόλμησε να παρουσιάσει την πραγματική ψηλωμένη 911!

Περισσότερα Άρθρα