Στη Λέχοβα στην Κορινθία με το Honda CRV
Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Λέχοβας είναι κτισμένη στην ανατολική πλευρά του βουνού Τιτάν ή Βέσεζα (1207μ) σε υψόμετρο 950 μέτρων (οι πηγές αναφέρουν 1.050, αλλά τα καταγραφικά μας έδειξαν 100 μέτρα λιγότερα), στην ορεινή Κορινθία. Στο Κιάτο εγκαταλείπετε τον αυτοκινητόδρομο κι ανηφορίζετε προς το χωριό Σούλι. Αφήστε το Google Maps να αναλάβει τα υπόλοιπα.
Μας είναι άγνωστο το πότε ακριβώς ιδρύθηκε το Μοναστήρι της Λέχοβας. Γραπτά μνημεία δεν ήλθαν στο φως, ούτε πολύτιμα χειρόγραφα, ούτε βιβλία γιατί καταστράφηκαν από πυρκαγιές, σεισμούς ή χάθηκαν μέσα στις αντίξοες ιστορικές συνθήκες, που αποδιοργάνωσαν ή ερήμωσαν τον τόπο για μικρά ή μεγάλα διαστήματα. Όσον αφορά την ονομασία «Λέχοβα» επικρατεί η άποψη πολλών ειδικών ότι είναι σλαβικής προέλευσης. Πολλά τέτοια τοπωνύμια συναντούμε στον Ελλαδικό χώρο (Αράχοβα, Βαρνάκοβα, Λέλοβα, Άκοβο, Μέτσοβο, Λέχοβο). Στη σλαβική γλώσσα, η λέξη “λέχα” σημαίνει λιβάδι, αγρός, πρασιά. Άρα Λέχοβα=λιβαδότοπος. Υπάρχει κι η γραφή με «ω», όπου το «Λέχωβα» σημαίνει προστάτιδα των λεχώνων. Στον ίδιο χώρο υπήρχε κατά την αρχαιότητα γυναικολογική κλινική του Ασκληπιείου της Αρχαίας Τιτάνης, πάνω στην οποία είναι χτισμένο το μοναστήρι.
Υπολογίστε περίπου 124 χιλιόμετρα και μιάμιση ώρα από την Αθήνα, για να φτάσετε σε έναν χώρο που ξεκουράζει το νου και τη ματιά. Εμείς επισκεφτήκαμε την περιοχή με το ταξιδιάρικο Honda CRV. Το ταξίδι είναι πολύ άνετο, χάρη στην ξεκούραστη ανάρτηση (η οποία όμως επιτρέπει τάσεις πλεύσης στον αυτοκινητόδρομο) και την προσεγμένη ηχομόνωση. Όσο οι απαιτήσεις από τον κινητήρα είναι χαμηλές (σε ευθείες ή κατηφόρες), το CRV κινείται αθόρυβα κι αρχοντικά, συνήθως με τον θερμικό κινητήρα σβηστό. Όταν όμως υπάρχει ανωφέρεια, τότε η θορυβώδης λειτουργία του e-CVT περνάει στην καμπίνα. Με το adaptive cruise control ρυθμισμένο στα 120-130, η κατανάλωση σκαρφαλώνει στα 8,5 λίτρα/100 χλμ, δηλαδή περί τα 2 λίτρα παραπάνω από τις αστικές συνήθειες.
Μετά το μοναστήρι, ακολουθήσαμε μια πολύ όμορφη διαδρομή μες στο δάσος. Σε απόσταση 2,2 χιλιομέτρων και περίπου 200 υψομετρικών, θα φτάσετε στην κορυφογραμμή και θα χαζέψετε τη λίμνη Στυμφαλία από ψηλά.
Πολύ κοντά στο μοναστήρι υπάρχει το Σπήλαιο Λεχώβης, της ύστερης νεολιθικής εποχής, το οποίο ανασκάπτεται τα τελευταία χρόνια και είναι ένα από τα σπουδαιότερα σπήλαια της Ελλάδας. Το επισκεφθήκαμε αλλά δε σας το προτείνουμε, αφενός γιατί δε θα το βρείτε χωρίς ντόπιο ξεναγό (ευτυχώς εμείς είχαμε) κι αφετέρου γιατί το μονοπάτι είναι παρατημένο και πολύ δύσβατο. Αφετρίτου, μην το επιχειρήσετε αν δεν έχετε μαζί σας κάποιον σπηλαιολόγο, που θα απλώσει σχοινιά ώστε να υποβοηθήσει την κατάβασή σας.