Νέο Dacia Duster: με δισκόφρενα πίσω και κρυμμένες χειρολαβές

Ξέρουμε εδώ και καιρό ότι η Dacia ετοιμάζει την τρίτη (ολοκαίνουρια) γενιά του Duster, του εξαιρετικά δημοφιλούς SUV της. Αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του το 2024 κι οι κατάσκοποι φωτογράφοι του Carscoops απαθανάτισαν ένα καμουφλαρισμένο πρωτότυπο, δίνοντάς μας την πρώτη ματιά από το πλήρως επανασχεδιασμένο αμάξωμά του. Ο διάδοχος του (κάποτε προσιτού) ρουμάνικου SUV διατηρεί τις αναλογίες του προκατόχου του, αλλά υιοθετεί την πιο πρόσφατη σχεδιαστική γλώσσα της εταιρίας. Στο μπροστινό μέρος, διακρίνουμε ένα ζευγάρι πιο κομψών προβολέων LED που πλαισιώνουν τη μάσκα που θα φέρει το νέο έμβλημα της Dacia. Ο προφυλακτήρας διαθέτει λεπτούς πλαϊνούς αεραγωγούς και μεγαλύτερη κεντρική εισαγωγή αέρα, που πιθανότατα θα περιβάλλεται από πλαστική επένδυση, ενώ το καπό είναι πιο ογκώδες από πριν.

Το προφίλ του Duster είναι κι αυτό πιο ογκώδες, ενώ τα εμπρός και πίσω φτερά προβάλλουν πιο τονισμένα, εμπνευσμένα από το μεγαλύτερο Dacia Bigster. Εικάζουμε ότι εκεί που ξεχωρίζετε τα μαύρα αυτοκόλλητα στο καμουφλάζ, στην πραγματικότητα θα υπάρχουν πλαστικά φτερά γύρω από τους θόλους, ενισχύοντας τη macho εικόνα του εκτός δρόμου μοντέλου. Η γενναιόδωρη απόσταση από το έδαφος σε συνδυασμό με τους κοντούς προβόλους, ενθυμούμενοι τα εκτός δρόμου διαπιστευτήρια του σημερινού Duster, δείχνουν ότι η Dacia πολύ σοφά δε σκοπεύει να απωλέσει το ένα από τα τρία σημαντικότερα χαρακτηριστικά του τόσο πετυχημένου μοντέλου της. Τα άλλα δύο ήταν η προσιτή τιμή (κάπου το έχασαν την τελευταία διετία) κι η μεγάλη πρακτικότητα.

Το πίσω μέρος είναι επίσης εμπνευσμένο από το Bigster, όπως τονίζεται από τα πίσω φώτα σε σχήμα Υ. Το πίσω τζάμι είναι πιο κεκλιμένο από την τρέχουσα γενιά κι η αεροτομή προσθέτει μια σπορ νότα στη σχεδίαση. Όλα αυτά όμως έχουν ένα κόστος στην πρακτικότητα, αφού το πίσω παρμπρίζ έχει μικρύνει και μαζί του θα έχει δυσκολέψει κι η ορατότητα προς τα πίσω. Μπορούμε επίσης να ξεχωρίσουμε τις ράγες οροφής που πιθανότατα θα διαθέτουν το αρθρωτό σύστημα της Dacia που υπάρχει ήδη στα Sandero Stepway και Jogger, ενώ οι πίσω χειρολαβές έχουν ενσωματωθεί στο πλαίσιο του παραθύρου.

Δεν έχουμε δει ακόμα φωτογραφίες του εσωτερικού, αλλά κρίνοντας από τα υπόλοιπα μοντέλα της Dacia, αναμένουμε ότι το Duster θα διατηρήσει μια πιο χρηστική προσέγγιση με μια βάση smartphone να αντικαθιστά το infotainment στη βασική έκδοση κι ελάχιστες λειτουργίες ADAS. Αναμένουμε ότι το νέο Duster θα προσφέρει μια πιο ευρύχωρη καμπίνα, καθώς αναμένεται να μεγαλώσει σε μέγεθος σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, μήκους 4.341 χιλιοστών. Η τρίτη γενιά του Dacia Duster θα απομακρυνθεί επιτέλους από τη γερασμένη πλατφόρμα B0+ του απερχόμενου μοντέλου που παρουσιάστηκε αρχικά το 2017. Ήδη διακρίνονται τα δισκόφρενα στον πίσω άξονα. Θα βασίζεται στη νεότερη πλατφόρμα CMF-B που ήδη βρίσκεται στα Renault Clio / Captur, Nissan Micra / Juke, Mitsubishi ASX / Colt, καθώς και στα ομογάλακτα Dacia Sandero / Logan / Jogger. Μια μακρύτερη έκδοση της ίδιας πλατφόρμας θα χρησιμοποιηθεί επίσης στο μεγαλύτερο Dacia Bigster που θα κυκλοφορήσει το 2025. Η νέα πλατφόρμα αναμένεται να βελτιώσει την οδική συμπεριφορά και την ποιότητα κύλισης του Duster, ελπίζουμε όμως χωρίς εκπτώσεις στις off-road δυνατότητές του.

Οι επιλογές κινητήρων πιθανότατα θα περιλαμβάνουν τους υπερτροφοδοτούμενους βενζινοκινητήρες 1.0 λίτρων και το ίδιου κυβισμού σύνολο διπλού καυσίμου, ενδέχεται όμως το πετρέλαιο να αποσυρθεί από την γκάμα λόγω των αυστηρότερων κανονισμών εκπομπών ρύπων που εφαρμόζονται στις ευρωπαϊκές αγορές. Κάποια στιγμή στο μέλλον, το Duster αναμένεται να αποκτήσει το full hybrid σύστημα της Renault που φώλιασε πρόσφατα και στο Jogger, συνδυάζοντας έναν ατμοσφαιρικό κινητήρα 1.6 λίτρων και δύο ηλεκτροκινητήρες, το οποίο δοκιμάσαμε πρόσφατα στο Nissan Juke Hybrid. Ακριβώς όπως κι οι προκάτοχοί του, το Duster θα είναι διαθέσιμο σε τετρακίνητη μορφή, αν κι οι περισσότερες πωλήσεις θα αφορούν εκδόσεις με την κίνηση στους εμπρός τροχούς. Η Dacia έχει πουλήσει περισσότερες από δύο εκατομμύρια μονάδες Duster από το ντεμπούτο του το 2010 και σίγουρα ελπίζει ότι η νέα γενιά θα συνεχίσει την επιτυχία των προκατόχων του.

Περισσότερα Άρθρα