Δοκιμή ελαστικών αποκαλύπτει την αλήθεια για τα φθηνά λάστιχα

Τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο επαφής του αυτοκίνητου με το οδόστρωμα και δεν πρέπει να υπόκεινται σε συμβιβασμούς. Όλοι όμως έχουμε δελεαστεί όταν ο λαστιχάς μάς προτείνει μια φθηνότερη επιλογή από τις γνωστές μάρκες, κάτι που θα μας εξοικονομήσει ακόμα κι εκατοντάδες ευρώ. Είναι τα φθηνά ελαστικά αρκετά καλά για να θεωρούνται ασφαλή; Το κανάλι Tire Reviews στο YouTube προσπάθησε να απαντήσει στην ερώτηση που απασχολεί χιλιάδες ιδιοκτήτες με το πιο πρόσφατο βίντεο δοκιμής ελαστικών.

Συγκέντρωσε λοιπόν ελαστικά από προσιτές μάρκες: Nankang Econex NA1, Davanti DX390, Winrun R330, Tomket Sport Series 1, King Meiler Sport 1 KM, Triangle SporteX TH201, Maxtrek MAXIMUS M1 και Double Coin DC99. Εν τω μεταξύ, το Continental PremiumContact 7 ήταν επίσης παρόν για να χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς. Ο παρουσιαστής εξήγησε ότι η δοκιμή δεν αποσκοπούσε στο να προσδιορίσει το καλύτερο ελαστικό, αφού κανείς δεν αμφέβαλλε ότι θα είναι το μοναδικό premium προϊόν, αλλά για να διαπιστωθεί πόσο καλύτερη απόδοση έχει κι αν αξίζει τα επιπλέον χρήματα.

Η δοκιμή ξεκίνησε με φρενάρισμα στο βρεγμένο, όπου το premium Continental Premium Contact 7 δοκιμάστηκε αρχικά για να αποτελέσει το σημείο αναφοράς. Στη συνέχεια δοκιμάστηκαν τα υπόλοιπα οκτώ ελαστικά και τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική διαφορά. Τα φθηνά ελαστικά είχαν μεγαλύτερη απόσταση φρεναρίσματος κι ήταν λιγότερο προβλέψιμα, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει ατυχήματα.

Δοκιμάστηκε επίσης το στρίψιμο στο βρεγμένο και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το Continental Premium Contact 7 ήταν και πάλι το καλύτερο, με το Tomcat να έρχεται δεύτερο. Σύμφωνα με τον παρουσιαστή, η διαφορά μεταξύ του premium ελαστικού και του καλύτερου φθηνού ελαστικού ήταν μικρότερη από τη διαφορά μεταξύ του καλύτερου και του χειρότερου φθηνού ελαστικού κι αυτό είναι εντυπωσιακό.

Το ελαστικό Nankang αξιολογήθηκε ως μια value for money επιλογή, αλλά έκανε το αμάξι υπερστροφικό. Το αναγομωμένο King Milo σημειώθηκε ότι ήταν ένα οικονομικό ελαστικό που άκουγε καλά στις εντολές από το σύστημα διεύθυνσης, αλλά η σύνθεσή του δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε θέματα πρόσφυσης. Το ελαστικό Double Coin ήταν το ελαστικό με τη χειρότερη απόδοση, με τεράστιες ποσότητες υποστροφής και περιστασιακή υπερστροφή.

Στο τέλος, ο παρουσιαστής τόνισε τη σημασία της επιλογής ελαστικού από άποψη ασφάλειας, είτε έχετε σφιχτό προϋπολογισμό είτε επιλέξετε μια premium μάρκα. Οι δοκιμές φρεναρίσματος σε βρεγμένο και στρίψιμο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα premium ελαστικά αξίζουν την παραπάνω δαπάνη. Για τους ανθρώπους που πρέπει να αγοράσουν καινούρια ελαστικά κι αναζητούν πληροφορίες για να κάνουν την καλύτερη επιλογή, το βίντεο είναι σίγουρα πολύ βοηθητικό.

Περισσότερα Άρθρα