Elon Musk: μπήκε στα Ρεκόρ Guinness για τη μεγαλύτερη χασούρα

Χάνοντας περισσότερα από 182 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Νοέμβριο του 2021, o Νοτιοαφρικανός CEO της Tesla κατέκτησε το αρνητικό ρεκόρ, ξεπερνώντας τον Ιάπωνα επενδυτή τεχνολογίας Masayoshi Son. Ο ιδρυτής της Softbank έχασε 58.6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2000 και διατήρησε τον τίτλο της μεγαλύτερης χασούρας για 21 χρόνια. Μπορεί να χρειάστηκε πολύς χρόνος για να καταρριφθεί το ρεκόρ, αλλά έπεσε με εκκωφαντικό τρόπο. Η Fortune αναφέρει ότι ο Musk έχασε 182 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά άλλοι υπολογισμοί, όπως αυτός που έκανε το Bloomberg, εκτιμούν ότι οι απώλειες θα μπορούσαν να φτάνουν τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Autoevolution. Αυτό θα αντιπροσώπευε σχεδόν τέσσερις φορές τ χρήματα που έχασε ο Son το 2000, αλλά θα ήταν λάθος να μη συνυπολογίσουμε τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τον Υπολογιστή πληθωρισμού των ΗΠΑ, 58.6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2000 ισοδυναμούν με 99.6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Ακόμη και με αυτή τη διευκρίνιση, ο Musk έχασε περίπου τα διπλάσια από ό,τι ο ιδρυτής της Softbank όταν «το κραχ της dot-com» εξαφάνισε την αξία του τεχνολογικού ομίλου. Ωστόσο, τα Ρεκόρ Guinness σημειώνουν ότι η απώλεια πλούτου του Musk δε σχετίζεται αποκλειστικά με τις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς. Σύμφωνα με τα γραφόμενα του ίδιου του οργανισμού, «αυτή η ανησυχητική πτώση επιταχύνθηκε τον Οκτώβριο αφού ο Musk αγόρασε το Twitter για περίπου 44 δισεκατομμύρια δολάρια.» Σημειώνει επίσης ότι «η ταραχώδης εξαγορά, σε συνδυασμό με την πολωτική συμπεριφορά του Musk στην πλατφόρμα, πυροδότησε το μεγαλύτερο ξεπούλημα μετοχών της Tesla από τότε που η εταιρία εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2010». 

Το άρωμα του Elon Musk ξεπούλησε 20.000 μπουκάλια των 100 $

Ο Elon Musk υπέγραψε να αγοράσει το Twitter και τελικά αποφάσισε να μην το κάνει. Αυτό δεν άρεσε στους μετόχους του Twitter και τον μήνυσαν ζητώντας από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Tesla να αγοράσει την εταιρία κοινωνικής δικτύωσης για την αξία που είχε συμφωνηθεί. Η αγωγή δεν πήγε καλά για τον Musk, οπότε κι έσπευσε να αγοράσει το Twitter εντός της προθεσμίας του συμβολαίου, προφανώς για να αποφύγει περαιτέρω δικαστήρια.
Οι συμβάσεις πίστωσης του Musk δεν ήταν αρκετές για να καλύψουν την αγορά και καθώς «το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του ήταν δεμένο σε μετοχές της Tesla», έπρεπε να πουλήσει. Άρχισε να το κάνει αυτό τον Νοέμβριο του 2021, πολύ πριν πει ότι θα αγόραζε το Twitter. Τα Ρεκόρ Guinness σημείωσαν ότι αυτή ήταν η αρχή της απώλειας πλούτου. Από τον Νοέμβριο του 2021 – όταν η Tesla είχε αξία 1.23 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – ο Musk πούλησε αρκετές από τις μετοχές του για να συγκεντρώσει 39 δισεκατομμύρια δολάρια. Με άλλα λόγια, αυτή η μαζική πώληση μετοχών συνέβαλε στην υποτίμηση της Tesla.
Όπως είναι λογικό, όσο υψηλότερα είναι κάποιος, τόσο μεγαλύτερο κρότο κάνει πέφτοντας. Δεν μπορείτε να σημειώσετε μια τεράστια πτώση περιουσίας αν δεν είστε ήδη πάρα πολύ πλούσιος. Μπορεί λοιπόν να προβάλλεται ο Mr. Tesla ως ο μεγάλος χαμένος, αλλά σίγουρα έχει ακόμα πάρα πολλά χρήματα, κάτι που δεν μπορούμε να πούμε για πολλούς μικρομετόχους με αποταμιεύσεις ζωής σε μετοχές Tesla, οι οποίοι έχασαν επίσης πολλά χρήματα στη διαδικασία. Αλλά με την Tesla να πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ πωλήσεων, ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι δε θα ξαναγίνει αντίστοιχα πλούσιος (ή και πλουσιότερος) στο μέλλον;

Περισσότερα Άρθρα