Ποιες είναι οι δέκα πόλεις με το χειρότερο μποτιλιαρίσματα στη Γη;
Αν μας διαβάζετε ακινητοποιημένοι στο Ποτάμι, με το κινητό ανά χείρας προσπαθώντας να σκοτώσετε τον χρόνο σας, σας έχουμε καλά νέα: η Αθήνα δε βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα. Οπότε όσο εκνευριστικό κι αν είναι αυτό που σας περιβάλλει αυτή τη στιγμή, κάποιοι άλλοι, κάπου αλλού, περνούν χειρότερα από εσάς!
Στην κορυφή βρίσκονται το Λονδίνο και το Σικάγο, σε μία μάχη στην οποία όλοι είναι ηττημένοι. Στην κόντρα για την πιο συμφορημένη πόλη στον πλανήτη, το Λονδίνο κέρδισε με διαφορά μόλις μίας ώρας. Το 2022, ο μέσος οδηγός στο Λονδίνο έχασε 156 ώρες από τη ζωή του σταματημένος στο μποτιλιάρισμα, ενώ ο μέσος οδηγός στο Σικάγο έχασε 155 ώρες. Αυτά είναι τα ευρήματα του Global Traffic Scorecard του 2022 της Inrix, η οποία βαθμολόγησε τις 50 πόλεις με τη μεγαλύτερη συμφόρηση στη γη.
Οι δύο πόλεις ήταν πολύ μπροστά από τις υπόλοιπες, με το τρίτο Παρίσι να κοστίζει στους οδηγούς του κατά μέσο όρο 138 ώρες ετησίως. Η Βοστώνη εν τω μεταξύ ήταν τέταρτη με 134 ώρες, ενώ η Μπογκοτά της Κολομβίας πέμπτη, με την κίνηση να απομυζεί κατά μέσο όρο 122 ώρες από τον χρόνο των κατοίκων της.
Μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται σταθερά καθώς η πανδημία εξασθενεί. Σε σύγκριση με το 2021, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ώρες που χάθηκαν στο μποτιλιάρισμα αυξήθηκαν σε εννέα από τις 10 πόλεις. Μόνο το Παρίσι γλίτωσε από αυτή την τάση, αλλά και πάλι μιλάμε για βελτίωση 1% από το 2021 στο 2022.
Παρ’ όλα αυτά, η κίνηση στις περισσότερες από τις 10 κορυφαίες πόλεις είναι μειωμένη σε σύγκριση με το 2019, δηλαδή πριν την πανδημία. Παρ’ όλο που η κίνηση στο Λονδίνο, το Σικάγο, το Μαϊάμι και το Μοντερέι είναι αυξημένη σε σύγκριση με τις περιόδους πριν από την πανδημία, εξακολουθεί να είναι μειωμένη κατά περισσότερο από 10% στο Παρίσι, τη Βοστώνη, τη Νέα Υόρκη, την Μπογκοτά, το Τορόντο, τη Φιλαδέλφεια και το Παλέρμο. Ο χρόνος που αφιερώθηκε σε καθυστερήσεις κυκλοφορίας κόστισε στους μέσους Αμερικανούς 869 $ τον χρόνο το 2022, σε σύγκριση με μόλις 564 $ το 2021, μια τάση που επαναλαμβάνεται σε άλλες χώρες.
Επιπλέον, οι Αμερικανοί ξόδεψαν 546 δολάρια σε επιπλέον καύσιμα λόγω καθυστερήσεων στην κυκλοφορία, σχεδόν 33% περισσότερα από ό,τι ξόδεψαν το 2021. Με την αύξηση του κόστους των καυσίμων, κάθε επιπλέον ώρα αναμονής στην κυκλοφορία κόστιζε ακόμη περισσότερο πέρσι από ό,τι θα είχε κάνει το 2021. Τέλος, οι συνέπειες της κυκλοφορίας επεκτείνονται πέρα από τον χρόνο και το χρήμα. Περισσότερες ώρες στον δρόμο σημαίνουν επίσης περισσότερα ατυχήματα. Πράγματι, οι συγκρούσεις αυξήθηκαν κατά 4% στις ΗΠΑ και στον Καναδά, κατά 5% στη Γερμανία και κατά 11% στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Εντύπωση προκαλεί ότι η δέκατη χειρότερη ευρωπαϊκή πόλη (το Μπρίστολ με 91 ώρες) βιώνει περισσότερο μποτιλιάρισμα από την πρώτη ασιατική (Κωνσταντινούπολη με 89).