Renault Arkana E-TECH Full Hybrid

"Το πλήρως υβριδικό Arkana είναι όμορφο στο μάτι, αγχολυτικό στην καθημερινότητα, αυθαδιάζον στον βενζινά. Να κόστιζε και λιγότερο..."

70%
Awesome
  • ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ CarTalk.gr

Το γαλλικό μοντέλο είναι ίσως από τα ελάχιστα πράγματα για τα οποία ευγνωμονούμε σήμερα τη Ρωσία. Ναι, το Arkana ντεμπούταρε στην αχανή χώρα τον Μάιο του 2019, βασισμένο σε μια παλιότερη πλατφόρμα (B0) που υπάρχει από το 2002. Σίγουρα τη θυμάστε (ίσως να την έχετε οδηγήσει κιόλας), κυρίως από την τέταρτη γενιά του Clio κι από το Duster. Ενώ λοιπόν ξεκίνησε την καριέρα του ως ένα χαμηλής τιμής συμπλήρωμα, βλέποντας την αποδοχή που είχε η κομψή σχεδίαση του νέου μοντέλου, η Renault έκανε κάτι πραγματικά έξυπνο: επέκτεινε τις αγορές στις οποίες πωλείται, αλλά αφού πρώτα το προίκισε με μια μοντέρνα ανταγωνιστική πλατφόρμα: την CMF-B στην οποία βασίζεται το σημερινό Captur (και το Clio), το νέο Juke και κάμποσα ακόμα μοντέλα. Το φρεσκαρισμένο Arkana ξεκίνησε την καριέρα του στη Νότια Κορέα τον Φλεβάρη του 2020 κι ένα εξάμηνο αργότερα ήρθε στην Ευρώπη.

ήρθε από τον παγωμένο Βορρά για να απολαύσει ηλιόλουστες μέρες πωλήσεων και τα κατάφερε

 

Τι κομίζει στην άκρως ανταγωνιστική κατηγορία των C-SUV; Καταρχάς την εμφάνιση. Μετά από το Kadjar που ούτε όμορφο ήταν, ούτε καλά πούλησε, το Arkana τα πηγαίνει ήδη πολύ καλύτερα από τον προκάτοχό του. Απέσπασε πάρα πολλά κολακευτικά σχόλια την εβδομάδα της δοκιμής, από γνώστες και μη των αυτοκινητιστικών ζητημάτων. Δείχνει κομψό κι ακριβό και ξεφεύγει από τον ορυμαγδό των SUV, αφού αποτελεί coupe-SUV. Σκεφτείτε το ως μια προσιτή BMW X4. Η προσέγγιση της Renault έχει λογική: ο κόσμος ψωνίζει SUV σα μουρλός αλλά όσοι θέλουν κάτι διαφορετικό, κάτι που να μη βροντοφωνάζει εφάπαξ ή κουτσούβελα και παιδικές αλλαξιέρες, θα εκτιμήσουν την coupεδίστικη σχεδίαση του γαλλικού μοντέλου. Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Ότι το Arkana δε μοιάζει με κουτί, όπως τα περισσότερα τζιπάκια της κλάσης αλλά έχει πιο σπορ γραμμές, με χαμηλότερη οροφή και διαφορετικό τελείωμα του πίσω μέρους. Χαμηλώνει όσο πας προς τα πίσω και ναι μεν δεν μπορείς να το φορτώσεις μέχρι το ταβάνι όπως σε ένα κλασικό SUV (όχι πως είναι ό,τι καλύτερο από θέμα παθητικής ασφάλειας, γιατί όλα αυτά θα σου έρθουν στο κεφάλι), αλλά νιώθεις πιο σπορτίφ τις υπόλοιπες 360 μέρες του χρόνου που δεν κάνεις μετακόμιση.

όσο πας προς τα πίσω, τόσο χαμηλώνει, ξεφεύγει από τα τετριμμένα των SUV

 

Βέβαια, όσοι περιμένετε ευρυχωρία αλά Kadjar, ξαναβγείτε από το αμάξι και γλυκοκοιτάξτε το για να σας περάσει ο καημός. Με πιο χαμηλές γραμμές, πώς θα μπορούσε να προσφέρει αντίστοιχους χώρους στο εσωτερικό; Το εσωτερικό ύψος στη θέση του οδηγού είναι οριακό για κάποιον στις διαστάσεις μου, ενώ πίσω μου τόσο τα γόνατα, όσο και το κεφάλι ακουμπούσαν σε κάθισμα κι οροφή. Το μπες-βγες απαιτεί προσοχή για να μη χτυπήσεις το κεφάλι σου, ενώ η χαμηλή οροφή συνεπάγεται ότι ο κεντρικός καθρέπτης είναι χαμηλά κι απαιτεί να σκύβεις για να δεις από κάτω του. Τουλάχιστον κάποιος με ανοικονόμητες διαστάσεις σαν την αφεντιά μου. Το πορτ-μπαγκάζ δε μπορεί να έχει μάκρος αλλά το δάπεδο έρχεται πολύ ψηλά. Πάλι καλά που έχει ρεζέρβα, σπάνιο είδος πλέον.

Το Arkana έρχεται σε δύο εκδόσεις, με τον ψευτοϋβριδικό (μόλις 12volt) 1.3 του Qasqhai των 140 ίππων και τον full hybrid του Juke που έχουμε ήδη δοκιμάσει, σήμερα θα ασχοληθούμε με το δεύτερο σύνολο. Το υβριδικό σύστημα έχει εξελιχθεί από κοινού με τη Nissan και τρυπώνει σε μοντέλα και των δύο εταιριών. Αν θέλετε να καταλάβετε πώς δουλεύει το E-TECH, κάντε ένα κόπο να διαβάσετε στην αναλυτική επεξήγηση στο άρθρο του Nissan. Εδώ να εστιάσουμε στο ότι απολαμβάνεις μια αγχολυτική εμπειρία και σε συνδυασμό με τα συστήματα υποβοήθησης, η καθημερινή μετακίνηση γίνεται παιχνιδάκι. Ο κινητήρας σβήνει και κινείσαι αμιγώς ηλεκτρικά, το Adaptive Cruise Control με λειτουργία Stop & Go αμβλύνει τον κάματο στο μποτιλιάρισμα (αρκεί ένα άγγιγμα στο κουμπάκι στο τιμόνι κι εκκινεί πίσω από τον προπορευόμενο), βάζεις τον επιλογέα στο Β κι απολαμβάνεις e-Pedal (η οδήγηση με ένα πετάλι, κατά την οποία γίνεται έντονη ανάκτηση και φρενάρισμα όταν σηκώνεις το δεξί πόδι). Κατ’ επιλογή των τεχνικών της Renault, η μέγιστη ανάκτηση απενεργοποιείται στη χαμηλή ταχύτητα, οπότε πάντα πρέπει να σηκώσεις το δεξί πόδι από το γκάζι και να πατήσεις φρένο. Θα προτιμούσαμε να ακινητοποιούσε πλήρως το αυτοκίνητο. Ακόμα κι έτσι, η αίσθηση είναι ότι το γαλλικό μοντέλο σε ξεκουράζει και σε κακομαθαίνει. Αυτό όμως το κάνουν πλέον αρκετά μοντέλα της κατηγορίας του. Εκεί που διαφοροποιείται είναι πως το υβριδικό του σύστημα δεν είναι ξενέρωτο, όπως τα αντίστοιχα της Toyota (περισσότερο) και της Honda (λιγότερο). Έχει έξι σχέσεις, νιώθεις τις αλλαγές, η αίσθηση που σου αφήνει είναι περισσότερο κλασικού αυτόματου κι όχι CVT.

ατμοσφαιρικός 1.6 λίτρων με 94 ίππους έρχεται εις γάμου κοινωνίαν με ηλεκτροκινητήρα

 

Και πόσο δυνατό είναι; Με 10 κιλά στον ίππο (145 ίππους σε 1.435 κιλά), δεν περιμένεις θαύματα. Το 0-100 απαιτεί 10.8 δευτερόλεπτα κι η επιτάχυνση σταματά στα 172 χλμ/ώρα, λένε τα επίσημα νούμερα. Αριθμοί φωτοτυπία με του Honda HR-V, ας πούμε. Η αίσθηση πάντως είναι πιο καλή απ’ ό,τι διατείνονται τα νούμερα, ακριβώς επειδή η μπαταρία δίνει ακαριαία ρεύμα κι ώθηση. Με τελείως μπακαλίστικη προσέγγιση, αν δε γνωρίζεις πόσο γρήγορο είναι το Arkana κι έχεις οδηγήσει κάμποσα μοντέλα για να έχεις γνώμη, θα το περιγράψεις ως όχημα των 9″ για το 0-100. Η μοναδική περίπτωση να ζητήσεις το κάτι παραπάνω είναι όταν πατάς τέρμα γκάζι και χάνει χρόνο για να κατεβάσει σχέση. Εκείνες τις στιγμές λείπουν τα paddles πίσω από το τιμόνι ή έστω μια ρύθμιση στον επιλογέα, ώστε να κάνει κουμάντο ο οδηγός και να παρακάμπτει το μειονέκτημα της υστέρησης. Οι συγκινήσεις συνεχίζονται κι όταν κοιτάτε τον υπολογιστή ταξιδίου και την υπολειπόμενη αυτονομία, οπότε εδώ σας περιμένει μια πολύ ευχάριστη έκπληξη: το full hybrid Arkana καίει ψίχουλα κι η αυτονομία που αναγράφεται όταν φουλάρεις, ξεπερνά τα 900 χιλιόμετρα!

κοιτάς τα 900τόσα και ξερογλείφεσαι. Κοίτα μην μπερδευτείς στο πρατήριο και πας στην αντλία του diesel

 

Η μέση τιμή της δοκιμής ήταν οριακά πάνω από 5 λίτρα (5.1), στο αστικό περιβάλλον βλέπαμε άνετα χαμηλά τεσσάρια και στο ταξίδι περιορίστηκε στα 5.4 λίτρα/100 χιλιόμετρα με το ACC στα 120. Δηλαδή σε σχέση με ένα αντίστοιχο πετρέλαιο, δεν έχει αντίπαλο μες στην πόλη και καίει τα ίδια ή ελάχιστα παραπάνω στο ταξίδι, όντας πολύ πιο οικολογικό στους ρύπους του. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι πληρώνει ένα ακριβότερο καύσιμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανταγωνιστικό μοντέλο της Honda, επίσης κομψό και στριμωγμένο σε χώρους, με παραπλήσια τιμή κι επιδόσεις, χρειάζεται 20% παραπάνω καύσιμο. Αναμενόμενα πάντως, το E-Tech δεν κατάφερε να ισοφαρίσει τα 4.7 λίτρα του Juke με το ίδιο μοτέρ, αφού άλλα τα 1.435 κιλά κι άλλα τα 1.296. Είναι άλλωστε και μια κατηγορία πάνω.

εντάξει, κανείς δεν περίμενε να κάψει τόσο λίγο όσο το Juke που ζυγίζει 140 κιλά κάτω

 

Αυτό όμως που δυστυχώς κατάφερε να ισοφαρίσει είναι η αίσθηση ότι το υβριδικό σύστημα είναι η πρώτη προσπάθεια της συνεργασίας Renault-Nissan και χρειάζεται περαιτέρω εξέλιξη. Σκέρτσα, κομπιάσματα, κραδασμοί, συντονισμοί χαλούν την άριστη εικόνα, κυρίως όταν κινείσαι χαλαρά. Υπό πίεση, ο όλος συνδυασμός λειτουργεί απροβλημάτιστα. Για εκείνες τις στιγμές, η Renault βρέθηκε σε ένα αδιέξοδο: με απόσταση 199 χιλιοστά από το έδαφος, το Arkana είναι ένα ψηλό SUV, κάτι που ανεβάζει το κέντρο βάρους και πλήττει το κράτημα. Όμως, θέλοντας να προσδώσει ασφαλή (ίσως και με μια σπορ επίφαση) οδική συμπεριφορά, η γαλλική εταιρία έχει κάνει την ανάρτηση ένα κλικ πιο σκληρή από όσο θα θέλαμε. Σε συνδυασμό με τις 18άρες ζάντες, η απόσβεση στην πόλη θα έπρεπε να είναι λίγο πιο αφράτη. Πολλές φορές, δεν ενοχλεί τόσο το κοπάνημα, αλλά η αίσθηση του κραδασμού εντείνεται από την ακουστική ενόχληση της πρόσκρουσης. Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζεται επιπλέον μόνωση στους θόλους, οπότε κι ακούς παραπάνω τη λακούβα, αλλά και περνάει περισσότερος θόρυβος κύλισης στο ταξίδι. Παρά τη χαριτωμένη κοψιά, το Arkana έχει μέτρια αεροδυναμική: μόλις 0.36. Κι όμως, όσο κινείσαι με 100-110, δεν ακούς τον αέρα αλλά τα ελαστικά. Πρέπει να ξεπεράσεις τα 125 για να αρχίσουν να ακούγονται αεροδυναμικοί θόρυβοι.

18άρες, κούκλες στο μάτι, αλλά ακούγονται στο ταξίδι και στο κοπάνημα λίγο παραπάνω

 

Εν κατακλείδι, το Arkana είναι ένα αυτοκίνητο που το αγοράζεις και με το μυαλό και με το συναίσθημα. Για το τελευταίο, ας είναι καλά η εμπνευσμένη σχεδίαση (θα πρέπει όμως να σιγουρευτείτε ότι σας καλύπτουν οι χώροι). Για το πρώτο, η αγχολυτική εμπειρία κι η χαμηλή κατανάλωση. Θα ήταν ακόμα πιο ελκυστικό αν έλειπαν τα σκέρτσα του υβριδικού συστήματος. Τα παραπάνω πάντως (με εξαίρεση την πενία στο πρατήριο), τα προσφέρει και το mild hybrid Arkana που κοστίζει κάνα πεντοχίλιαρο παρακάτω κι αποτελεί τον πιο φθηνό τρόπο για να αποκτήσετε ένα ελκυστικό coupe-SUV. Ανυπομονούμε να το δοκιμάσουμε.

ΜοντέλοRenault Arkana
ΈκδοσηE-TECH Full Hybrid EQUILIBRE
Τιμή από34.990€
Τιμή μοντέλου δοκιμής35.940€
Τύπος αμαξώματοςSUV
ΚαύσιμοΥβριδικό βενζίνης
Κινητήραςατμοσφαιρικός, ένας ηλεκτροκινητήρας
Κύλινδροι4
Κυβικά1.598 κ.εκ.
Επιτάχυνση 0 - 100 χλμ/ώρα10.8"
Μέγιστη ταχύτητα172 χλμ/ω
Κατανάλωση δοκιμής5.1 λίτρα/100 χλμ
Κατανάλωση δοκιμής2.9 kWh/100 χλμ
Αυτονομία980 χλμ
Κατανάλωση καυσίμου - Μικτός κύκλος5.2 λίτρα/100 χλμ
Εκπομπές CO2 (WLTP)117 γρ/χλμ
Συνολική ισχύς145 ίπποι στις 5.600 σ.α.λ.
Συνολική ροπή205 Nm στις 3.600 σ.α.λ.
Ισχύς θερμικού κινητήρα95 ίπποι
Ροπή θερμικού κινητήρα148 Nm
Θέση του κινητήραΕμπρός και Εγκάρσια
Συνολική χωρητικότητα μπαταρίας1.2 kWh
Ισχύς ηλεκτροκινητήρα49 ίπποι
Ροπή ηλεκτροκινητήρα205 Nm
Κίνησημπροστά
Κιβώτιοαυτόματο
Σχέσεις6
Εμπρός ανάρτησηΓόνατα McPherson
Πίσω ανάρτησηΗμιάκαμπτος άξονας
Εμπρός φρένααεριζόμενα δισκόφρενα 296 χιλιοστά
Πίσω φρέναδισκόφρενα 260 χιλιοστά
Ελαστικά215 / 55 / 18
Διάμετρος στροφής11.2 μέτρα
Στροφές τιμονιού από άκρη σε άκρη2.6
Μήκος4.568 χιλιοστά
Πλάτος1.820 χιλιοστά
Ύψος1.576 χιλιοστά
Μεταξόνιο2.720 χιλιοστά
Εμπρός μετατρόχιο1.562 χιλιοστά
Πίσω μετατρόχιο1.584 χιλιοστά
Απόσταση από το έδαφος199 χιλιοστά
Συντελεστής οπισθέλκουσας (Cd)0.36
Βάρος1.435 κιλά
Χώρος αποσκευών480 λίτρα
Ντεπόζιτο50 λίτρα
Βαθμολογία EuroNCAP
Περισσότερα Άρθρα