Σκωτία: αναβάλει για δύο χρόνια (2032) την απαγόρευση των ΜΕΚ

Όπως κι η Ελλάδα, έτσι κι η Σκωτία είχε ανακοινώσει ότι από το 2030 θα απαγορεύονταν οι πωλήσεις κάθε μοντέλου με θερμικό κινητήρα. Τώρα, ενώ ακόμα απέχουμε σχεδόν επτά χρόνια από την Πρωτοχρονιά του 2030, η κυβέρνηση σπεύδει να μεταθέσει το χρονικό όριο κατά δύο χρόνια. Την απόφαση γνωστοποίησε ο υπουργός Ενέργειας Michael Matheson και δήλωσε ότι υπάρχει ανησυχία για την αργή ανάπτυξη των υποδομών φόρτισης στη χώρα, σε συνδυασμό με το πόσο ακριβό είναι πλέον το κόστος κίνησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, δεδομένης της υψηλής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει το Autocar.

ωραία, δύο παραπάνω χρόνια για να χάσω τα περιττά κιλάκια

 

Τη στιγμή που το μέσο κόστος ταχυφόρτισης εκτοξεύεται, με τις τιμές να αυξάνονται περισσότερο από 50% σε μόλις οκτώ μήνες στις 70.32 p ανά kWh, ένα ηλεκτρικό μοντέλο που καταναλώνει 20 kWh ανά 100 χιλιόμετρα, πληρώνει 14 λίρες στα 100 χιλιόμετρα (σχεδόν 16 €/100), εφόσον το ρεύμα παρέχεται από ταχυφορτιστή στον αυτοκινητόδρομο. Αυτό, σύμφωνα με τους Times, σήμαινε ότι ο προηγούμενος στόχος του 2030 για τη σταδιακή κατάργηση των οχημάτων που κινούνται με καύση δε θεωρούνταν πλέον βιώσιμος. Αυτή η τελευταία απόφαση έρχεται ως μέρος ενός εγγράφου 194 σελίδων που περιγράφει τη στόχευση της Σκωτίας για τις εκπομπές άνθρακα, η οποία περιλαμβάνει στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την τροφοδοσία της χώρας με παράλληλη εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε ο Matheson.

Τα νέα ανατρέπουν μια τάση που υφίσταται στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο εξακολουθεί να επικεντρώνεται σταθερά στην απαγόρευση της πώλησης νέων αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ενώ θα ακολουθήσει απαγόρευση των plug-in και των full hybrid έως το 2035. Ένας νέος νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος υπόσχεται 100% μείωση των εκπομπών CO2 στα νέα αυτοκίνητα, σημαίνει ουσιαστικά ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να ακολουθήσουν έως το 2035 – παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, εμφανίζονται σκεπτικές. Στο άλλο άκρο βρίσκεται η Νορβηγία, με κάποιες εταιρίες να πουλούν μόνο ηλεκτρικά μοντέλα. Για παράδειγμα η Hyundai, που από την Πρωτοχρονιά πουλάει μόνο αμιγώς ηλεκτρικά στη σκανδιναβική αγορά.

Η συνολική απαγόρευση των πωλήσεων νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικά υποβοηθούμενων κινητήρων, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος. Πριν από την απαγόρευση, έχουν επίσης εκπονηθεί νέοι κανονισμοί εκπομπών Euro 7 για να κάνουν τα αυτοκίνητα με καύση που θα κυκλοφορούν από τον Ιούλιο του 2025 όσο το δυνατόν πιο καθαρά. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται νέοι ηλεκτρικά θερμαινόμενοι καταλύτες για τον μετριασμό των εκπομπών ψυχρής εκκίνησης.

Περισσότερα Άρθρα