Tesla Model Y Performance

"Το απόλυτο οικογενειακό. Το απόλυτο καθημερινό. Το απόλυτο σπορ. Κι όλα αυτά σε τιμή πρόκληση με κατανάλωση σπουργιτιού."

100%
Awesome
  • ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ CarTalk.gr

Κάποιο μαγιάτικο πρωινό της βαθιάς κρίσης (2014-15), ήμαστε αραχτοί για καφεδάκι με φίλο πάνω στο κύμα. Ο ελληνικός ήλιος μάς χαϊδεύει το κούτελο, το απαλό αεράκι μάς ανεμίζει την πλούσια κώμη (εντάξει, το παράκανα), είναι από εκείνες τις σπάνιες στιγμές που όλα ευθυγραμμίζονται και συνθέτουν μια μοναδική στιγμή. Και τότε, ακούω από τα χείλη του μια βαθιά φιλοσοφημένη ρήση: «Πάλι καλά που έχουμε την οικονομική κρίση, γιατί θα ήταν αδικία για τους ξένους». Εννοεί ότι στον ευλογημένο τόπο που ζούμε κι απολαμβάνουμε τόσες ομορφιές, πάλι καλά που υπάρχει η οικονομική κρίση για να έρθουμε λίγο στα ίσα μας και να μην αδικούμε (πολύ) τον υπόλοιπο πλανήτη. Αυτήν ακριβώς την άτακα σκεφτόμουν καθώς οδηγούσα το Y Performance: είναι τόσο αδιανόητα άριστο σε όλα του, που ευτυχώς που υστερεί λίγο σε εμφάνιση για να επέρχεται μια κάποια ισορροπία.

Φαντάζομαι ένα πρωινό τον Elon Musk να μπουκάρει φουριόζος στα κεντρικά, δε φημίζεται δα και για την εργασιακή του αβρότητα: «’Ει γκάιζ, το 3άρι πουλάει σαν τρελό, αλλά σε μια πεθαμένη κατηγορία. Σεντάν μάι ας, έχουν πεθάνει τα λίμο. Πίπολ άουτ δέαρ αγοράζουν ψηλά σα μουρλοί, πρέπει να παρουσιάσουμε αμέσως ένα ψηλό 3άρι. Έχετε μισή ώρα». Τι να κάνουν οι άμοιροι, έκατσαν στον υπολογιστή, πήραν το σχέδιο από το Model 3, ξεχείλωσαν από δω, τράβηξαν από κει, έτοιμο σε 27’.

τώρα αυτό είναι το 3άρι ή το Υ; Νομίζετε ότι θα το βρίσκατε τόσο άνετα αν δεν ξέρατε ότι διαβάζετε δοκιμή για το Υ;

 

Δεν μπορείς να το πεις όμορφο. Από κάποιες γωνίες τρώγεται, από άλλες μοιάζει με κούτελο δελφινιού (ειδικά η καμπούρα που σχηματίζει η καμπυλωτή οροφή). Αυτό όμως το σχόλιο αφορά περισσότερα τα απλά Υ, τα SR+ και τα Long Range που ξεπουλούν οι εταιρίες leasing, ειδικά όσα έχουν παραγγελθεί με τις εισαγωγικές 19άρες και τα ακαλαίσθητα τάσια. Το Performance διαχωρίζεται από τον σωρό: χαμηλότερο, με ζάντες 21 ιντσών να ξεχειλίζουν τους θόλους, λαστιχάρες (275 παρακαλώ το πίσω), carbon αεροτομή, μαύρη οροφή να κάνει όμορφη αντίθεση με το λευκό χρώμα, τούτο δω είναι ένα Υ που σχεδόν απολαμβάνεις στο μάτι. Το παρατηρώ σε σχέση με τα υπόλοιπα έξι Υ που φορτίζουν στο Golden Hall στο Μαρούσι (το ένα περίμενε καρτερικά) και ξεχωρίζει. Ο πιο μουντός συνδυασμός είναι το ανθρακί με τα τάσια, τα πιο όμορφα το δικό μας κι ένα μαύρο Υ, επίσης Performance. Γενικώς, το μαύρο χρώμα βοηθά να σβήνεις μια μέτρια σχεδίαση, αλλά από όλα εδώ μπροστά μου, μάλλον προτιμώ το λευκό. Η αντίθεση άσπρου-μαύρου σε ζάντες, φτερά, αεροτομή, πανοραμική οροφή και πίσω διαχύτη το κολακεύει.

έπαθα το σύνδρομο της κουκουβάγιας που έβλεπε ομορφότερο το παιδί της στους μύθους του Αισώπου; Ή όντως το λευκό Performance είναι ο ιδανικός συνδυασμός;

 

Τέλος πάντων, η εμφάνιση είναι κάτι το υποκειμενικό και στο κάτω-κάτω, αφορά όσους βρίσκονται έξω από το όχημα. Έχοντας διαβάσει την αυστηρή μας κριτική για το βασικό Model 3 και το πόσο πολύ μας άρεσε, φαντάζεστε πόσο άξιο αυτοκίνητο θα είναι και σε SUV και πόσο value for money. Και πράγματι, αυτή τη στιγμή είναι το πρώτο μοντέλο σε πωλήσεις πανευρωπαϊκά. Όχι πρώτο ηλεκτρικό SUV. Όχι πρώτο ηλεκτρικό σκέτο. Όχι πρώτο SUV σκέτο. Το πρώτο μοντέλο σε πωλήσεις γενικά! Ναι, πάνω από τα Corsa και τα 208 που κοστίζουν τα μισά λεφτά και που προσφέρονται και με θερμικά μοτέρ. Αφήστε δε που έχουν και παράδοση μισού αιώνα.

Το γιατί είναι απλούστατο: είναι εξαιρετικό από όποια σκοπιά κι αν το κρίνεις! Αν το 3άρι μάς άρεσε μία φορά, το Y είναι ακόμα καλύτερο. Καταρχάς διορθώνει το σημαντικότερο μειονέκτημά του, το εσωτερικό ύψος. Πλέον κάθεσαι σαν άνθρωπος, ακόμα κι αν είσαι ανοικονόμητος. Απολαμβάνεις ευρυχωρία για το κεφάλι, μία καμπίνα με άπλετους χώρους (τι σου κάνουν οι αμιγώς ηλεκτρικές πλατφόρμες) και τρεις χώρους αποσκευών που φτάνουν συνδυαστικά τα 971 λίτρα! Ε καλά, όλα τα ηλεκτρικά SUV είναι ευρύχωρα, θα αντιτείνει κάποιος αδιάβαστος. Κάθε άλλο, στο Volvo C40 για παράδειγμα, το κεφάλι μου υπέφερε. Και καθώς βασιζόταν σε θερμική πλατφόρμα, ο μεσαίος επιβάτης πίσω είχε ένα ογκώδες τούνελ μετάδοσης μπροστά του κι όχι το απόλυτο φλατ του Υ. Η Jaguar i-Pace ήταν ακόμα χειρότερη. Αν πάντως ήταν δικό μου, από την πρώτη μέρα κιόλας θα ξήλωνα το σκιάδιο του οδηγού. Έρχεται περίπου 3-4 δάχτυλα από το κούτελό μου, στερεί κάμποση από την αίσθηση άπλας και τελικά κατεβαίνει τόσο χαμηλά όταν το ξεδιπλώνεις, που δεν έχει καμία πρακτική χρησιμότητα.

Και κάπου εδώ σταματά κάθε ανέραστη κριτική. Ούτε χώροι, ούτε πωλήσεις, ούτε εμφάνιση, ούτε καν κατανάλωση κι αυτονομία: το Performance είναι ένα πραγματικό σπορ SUV κι ως τέτοιο πρέπει να κριθεί. Πριν ακόμα το τρέξεις ή το στρίψεις, από τα πρώτα μέτρα, σε κερδίζει με την απόσβεση της ανάρτησης: έχεις μονίμως την αίσθηση ότι οδηγάς μια γνήσια σπορ κατασκευή. Έχει την παλιά καλή σφιχτή αίσθηση, που σου υπενθυμίζει συνέχεια ότι βρίσκεσαι μέσα σε κάτι ιδιαίτερο. Σε συνδυασμό με ένα απίστευτα στιβαρό αμάξωμα, απολαμβάνεις την κάθε στιγμή. Βλέπεις τη λακούβα κι ενώ δεν την εξαφανίζει, σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει γαλλική άνεση, τη διαχειρίζεται τόσο καθησυχαστικά σφιχτά και καθολικά, που σε γεμίζει αυτοπεποίθηση κι αίσθηση κυριαρχίας. Βάλτε κάποιον να το οδηγήσει, επιλέξτε το Chill mode που μειώνει την απόκριση και την ισχύ του κινητήρα σε επίπεδα ID.3 και παρ΄όλα αυτά θα τον εντυπωσιάσει. Ο τρόπος που ελέγχει τις κινήσεις του αμαξώματος και κάθε κακοτεχνία που βρίσκεται κάτω από τους θηριώδεις τροχούς του, σε γεμίζει σιγουριά κι υποσχέσεις για όταν ανεβάσεις ρυθμό. Θυμάστε που ήμαστε πιτσιρικάδες και καγκουρεύαμε τα αμάξια μας πριν δύο-τρεις δεκαετίες; Τα σκληραίναμε, τα χαμηλώναμε και το αποτέλεσμα ήταν πως καταλάβαινες ότι οδηγείς κάτι διαφορετικό από το μέσο οικογενειακό όχημα, ακόμα κι αν πήγαινες αργά. Αυτό συμβαίνει κι εδώ. Προφανώς κάποιος που θα αγοράσει το Υ μόνο για την εμφάνιση και τις επιδόσεις και δεν τον ενδιαφέρει το στρίψιμο, κάποια στιγμή θα τον κουράσει το σφιχτό στήσιμο. Αλλά για να τον προλάβω, μόνο η i-Pace μπορεί να συνδυάσει σπορ ταμπεραμέντο με πραγματική άνεση κι αυτό χάρη στην εξαιρετική αερανάρτησή της, αλλά κοστίζει ένα Model 3 παραπάνω από το Performance.

η ανάρτησή του είναι εξαιρετική. Παρά το 35άρι προφίλ, δεν κοπανάει καθόλου κι ελέγχει πολύ σωστά το αμάξωμα. Όσοι θέλουν το αυτοκίνητό τους σφιχτό και καλοστημένο, θα τη λατρέψουν

 

Πίσω από το τιμόνι, η αίσθηση δε θυμίζει καθόλου SUV. Το χαμηλό κέντρο βάρους λόγω των μπαταριών, η μικρή απόσταση από το έδαφος και τα πολύ φαρδιά μετατρόχια συντελούν στο να νιώθεις ότι οδηγείς ένα ταχύτατο sedan, απλώς σα να σου έχουν βάλει ένα μαξιλαράκι στο κάθισμα και να κάθεσαι 10 πόντους ψηλότερα. Παρ’ ότι ταχύτερο των ανταγωνιστών του, δεν υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι όλο το βάρος μεταφέρεται πίσω κι ότι σηκώνεται η μούρη όποτε πατάς το γκάζι, όπως ας πούμε νιώθεις στο Volvo C40 που κάθεται στην πίσω ανάρτηση σε κάθε βύθισμα του γκαζιού. Όχι, εδώ απλώς ξεκινάς αφηνιασμένος. Πα’ να πει ξενέρωτα; Κάθε άλλο: τα ηλεκτρονικά του έχουν επιθετική ρύθμιση και στο γλιστερό, επιτρέπουν κάμποσο γλίστρημα πίσω. Με το πόδι στο πάτωμα στο τυπικό ελληνικό οδόστρωμα, το Υ ξεκινά φιδιάζοντας. Καταλήγεις να πατάς και να αφήνεις στην άσφαλτο γυαλί και να τραβάς τιμονιά, απλώς για να απολαύσεις λίγη υπερστροφή ισχύος στην ευθεία.

Α, το γλιστερό είναι το αγαπημένο του. Η συμπεριφορά του μου θύμισε Impreza (χωρίς την πωρωτική boxerίλα βέβαια και το νεκρό στην ευθεία τιμόνι που είχε το Subaru). Μπαίνεις στη στροφή, πατάς, νιώθεις να μουριάζει ανοίγοντας ανεπαίσθητα την πορεία του, μένεις στο γκάζι και ξαφνικά βρίσκεσαι με +30 χλμ/ώρα να γλιστράς με τα τέσσερα κι ελαφρύ ανάποδο. Οι τροχοί κοιτάνε πλέον ευθεία, σανιδώνεις και καταπίνεις την επόμενη ευθεία. Θες χώρο βέβαια για κάτι τέτοιο, όπως ήθελε και το Impreza. Οι δύο ηλεκτροκινητήρες συνδυάζονται ονειρικά και προσδίδουν στο πλαίσιο χαρακτηριστικά που δεν περιμένεις από ένα ψηλό (ξενέρωτο για πολλούς) ηλεκτρικό.

όλοι αυτοί που έφαγαν τα νιάτα τους οδηγώντας γρήγορα ως πιτσιρικάδες, στα 40-50 πλέον, θα απολαύσουν σπορ και παιχνιδιάρικη οδική συμπεριφορά (πολλές ευχαριστίες στην πίστα καρτ Speed Force στο Κορωπί για την παραχώρηση της πίστας για τις ανάγκες της φωτογράφισης)

 

Όταν το οδόστρωμα κρατάει, μπορεί να κουβαλήσει άπειρα χιλιόμετρα μες στη στροφή. Ήδη κινείσαι με ρυθμό που ελάχιστα μοντέλα εκεί έξω μπορούν να ακολουθήσουν και το Y σού φουσκώνει τον εγωισμό, αφού τα κάνει όλα μόνο του. Βγάζει άπειρη πρόσφυση στην είσοδο της στροφής, βάζει μαγικά τη δύναμη κάτω στην έξοδο και ξαφνικά ο μέσος οδηγός κολακεύεται. Όσο πλησιάζεις στο όριο, παραμένει φιλικό και πρώτα θα γλιστρήσει λίγο μπροστά για να σε προειδοποιήσει. Κάπου εδώ θα πρέπει να σταματήσεις να πιέζεις, γιατί ήδη κινείσαι με απαγορευτικά νούμερα, η μάζα των δύο τόνων είναι μπόλικη, κανένα άλλο ψηλό δεν μπορεί να ακολουθήσει τέτοιο ρυθμό και στο κάτω-κάτω δε βρίσκεσαι σε πίστα. Αν φύγεις με τόσα, η έξοδος θα είναι big time. Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα γιατί δεν περίμενα ότι κάποιο ηλεκτρικό crossover-SUV μπορεί να αμφισβητήσει την Jaguar i-Pace στο στρίψιμο. Ναι, είναι πανάκριβη, ναι είναι χάλια ως ηλεκτρικό μοντέλο με τρελή κατανάλωση και μικρή αυτονομία, ναι έχει infotainment χειρότερο από την Corolla, μάλλον και χώρους, αλλά πουλάει ένα πράμα, το σπορτίφ προφίλ. Κι όμως, το Υ είναι σημαντικά πιο γρήγορο κι άνετο στο όριο. Πρέπει να το πιέσεις πάρα πολύ για να νιώσεις το ύψος του. Τα μόνα στοιχεία που θα βελτίωνα είναι περισσότερο δάγκωμα στα φρένα, τώρα πρέπει να σκαρφαλώσεις όλος πάνω στο πεντάλ για σοβαρή επιβράδυνση. Και δεύτερον, παρ’ ότι το τιμόνι είναι ταχύτατο με μόλις 2 στροφές από άκρη σε άκρη, της Jaguar έχει ακόμα καλύτερη αίσθηση.

η δύναμη περνάει μαγικά στο οδόστρωμα και στρίβει με πολλά. Η αίσθηση δεν αντιστοιχεί σε SUV αλλά σε χαμηλό μοντέλο

 

Τίποτα από αυτά δε θα σε απασχολήσει όταν γκαζώνεις στην ευθεία. Το φόρτε του είναι η εκκίνηση, νιώθεις ότι ξηλώνεις την άσφαλτο κι ότι θα έρθει κλιμάκιο του ΥΠΕΧΩΔΕ το βράδυ στο σπίτι. Είναι τέτοια η αίσθηση της επιτάχυνσης που οι συνεπιβάτες θα σε κατηγορήσουν για ανώριμο και τρελό, ακόμα κι αν απλώς κάνεις ένα 0-50. Τους προξενεί τέτοια ζαλάδα και ταραχή, που θεωρούν ότι έκανες κάτι πάρα πολύ ριψοκίνδυνο. Όσο τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν, ο ρυθμός επιτάχυνσης αμβλύνεται. Προφανώς και παραμένει ένα πάρα πολύ γρήγορο όχημα, αλλά όχι τόσο καταιγιστικό όσο στην εκκίνηση. Αυτό όμως ισχύει για όλα τα ηλεκτρικά στη μη-Plaid μεριά του πλανήτη. Ξεχάστε τον ανέραστο περιορισμό της τελικής ταχύτητας. τούτο εδώ θα πιάσει 250 και πριν σιγομουρμουρήσει περί ασφάλειας, να σας ενημερώσω ότι κανείς σώφρων οδηγός δε θα το επιχειρήσει παρά ελάχιστες φορές, απλώς για να διαπιστώσει του λόγου το αληθές. Αφενός δε θες να είσαι σε ένα SUV δύο τόνων με τέτοια ταχύτητα, ανεξάρτητα από το καύσιμο που καταναλώνει, φανταστείτε την αδράνεια. Αφετέρου η μπαταρία ξελιγώνεται πολύ γρήγορα όταν έχεις τέτοιες λόξες. Δεν μπορείς να ταξιδέψεις έτσι, εκτός αν πηγαίνεις μέχρι τη Χαλκίδα.

Όταν δεν οδηγείς σα μουρλός, θα εκτιμήσεις την άριστη ηχομόνωση του εσωτερικού. Όσοι μπήκαν στο εσωτερικό με τα παράθυρα και το εξαιρετικό ηχοσύστημα κλειστά, παρατήρησαν ότι στις χαμηλές ταχύτητες ακούγεται κάτι σαν ηχώ. Η ησυχία κι οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες συντελούν στο πρωτόγνωρο φαινόμενο. Όσο τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν, το Υ παραμένει πολιτισμένο και σιωπηλό. Ακόμα και σε μεγάλες ταχύτητες, παρά τα θεόρατα ελαστικά, ο θόρυβος κύλισης δε θα γίνει πιο έντονος από του Volvo, το σημείο αναφοράς της κατηγορίας. Στην καθημερινή χρήση, είναι εξαιρετικά ευκολοδήγητο χάρη στο άριστο one-pedal, το οποίο συνεργάζεται με τις κάμερες του οχήματος και στο μποτιλιάρισμα θα κόψει τόσο ώστε να σταματήσεις όμορφα και γλυκά πίσω από τον προηγούμενο. Μπορεί με τη μεζούρα να φαίνεται ανοικονόμητο σε διαστάσεις, αλλά το πολύ χαμηλό ταμπλό κι η μεγάλη κλίση του καπό σα να εξαφανίζουν το μπροστινό μέρος και ξαφνικά νιώθεις ότι οδηγείς κάτι μικρότερο. Θα καταλάβεις πόσο ογκώδες είναι όταν κοιτάξεις τον μεσαίο καθρέπτη (το μικρό πίσω άνοιγμα δεν προσφέρει άπλετη ορατότητα) κι όταν χρειαστείς μια μανούβρα ακόμα, γιατί το τιμόνι δεν κόβει πολύ.

παρά το 35άρι προφίλ, ο θόρυβος κύλισης είναι αντίστοιχος των καλύτερων της κατηγορίας

 

Το Υ μπορεί να κινηθεί πολύ οικονομικά. Με φυσιολογική οδήγηση, ακολουθώντας τη ροή της κυκλοφορίας, θα κάψει περί τις 17 kWh στα 100. Στο ταξίδι, με 120 σταθερά στο Autopilot, χρειάζεται 19.8, οπότε με μπαταρία 77 kWh, υπολογίστε ανεφοδιασμό λίγο πριν τα 400 χιλιόμετρα. Η μέση κατανάλωση της δοκιμής ήταν 22 που ακούγεται μπόλικο ως νούμερο αλλά επετεύχθη με πάρα πολύ γκάζωμα, θα το έχετε καταλάβει λογικά από τα μέχρι τώρα γραφόμενα. Αν σας φαίνεται υψηλή κατανάλωση, είναι αντίστοιχη με το XC40 Recharge P6, το σουηδικό SUV που είναι μια κατηγορία κάτω σε διαστάσεις αμαξώματος, δύο σε χώρους, έχει λιγότερα από τα μισά άλογα, κίνηση μόνο στον ένα άξονα και βέβαια, οδηγήθηκε με πολύ πιο χαλαρό τρόπο γιατί δεν ξεσήκωνε για τίποτα παραπάνω από διεκπεραιωτική μετακίνηση. Ελέω ισχυρότερων ηλεκτροκινητήρων και πιο ζόρικων ελαστικών, εντός Tesla ισχύει ότι όλα τα Performance καίνε παραπάνω από τα Long Range, που με τη σειρά τους είναι πιο ενεργοβόρα από τα SR+ του ενός κινητήρα.

Ο εξοπλισμός είναι υπερπλούσιος, με διπλή ασύρματη φόρτιση, δερμάτινα θερμαινόμενα καθίσματα και τιμόνι, ένα εξαιρετικό ηχοσύστημα με καμιά 300αριά ηχεία, πανοραμική γυάλινη ηλιοροφή (οπωσδήποτε κάλυμμα το εξάμηνο της Περσεφόνης), το καλύτερο infotainment εκεί έξω, πορτ-μπαγκάζ που ανοίγει και κλείνει ηλεκτρικά από το εσωτερικό. Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με πολύ αξιόλογα υλικά και μηδενικούς τριγμούς, η ποιότητα που απολαμβάνεις είναι εφάμιλλη του C40. Καθώς το μοντέλο δοκιμής είχε λίγο πάνω από 1.000 χιλιόμετρα, ρώτησα τον Mr. wheelyou.gr αν τα πιο περπατημένα Υ προσφέρουν αντίστοιχη αίσθηση στιβαρότητας ή αν το 35άρι προφίλ κουράζει το αμάξωμα και ξεσηκώνει τριξίματα. Το πιο ταξιδεμένο Υ της ελληνικής εταιρίας leasing and renting έχει πλέον 40.000 χιλιόμετρα και παραμένει φρέσκο και γεροδεμένο όπως την πρώτη μέρα, απάντησε. Ως τυπικό Tesla όμως, η εικόνα του εσωτερικού είναι λιτή. Ακριβώς πριν το Υ δοκίμασα μια Mercedes C180, η εικόνα του εσωτερικού απείχε παρασάγγας με τις δύο οθόνες και τα απίστευτα γραφικά. Όχι σε ποιότητα υλικών, εκεί το Tesla ίσως είναι και μισό κλικ επάνω από τη Γερμανίδα, αλλά σε αίσθηση πολυτέλειας. Δε θα σου λείψει κάτι επί της ουσίας στο αμερικάνικο EV, αλλά όταν μπεις στην πολυτελή Merc, θα καταλάβεις τι χάνεις. Πάντως, μην ανησυχείς πώς θα εντυπωσιάσεις τον γείτονα, που είχε μείνει με το στόμα ανοιχτό από τις οθονάρες της C-Class. Στην πρώτη γκαζιά, θα αρχίσει να τσιρίζει και θα το διατυμπανίσει σε όλη τη γειτονιά. Γκάζι vs οθόνες σημειώσατε 1.

λιτό και μετρημένο, αλλά έχεις όλη την ουσία σε ένα εξαιρετικό infotainment. Γρήγορα το συνηθίζεις, αν κι οι λιγότερο εξοικειωμένοι με τη νέα τεχνολογία θα νιώσουν στην απ’ έξω και θα δυσκολευτούν

 

Αν η παραγγελία των έξτρα και το χτίσιμο της διαμόρφωσης είναι η μισή απόλαυση της αγοράς ενός νέου οχήματος, τότε στο Υ η απόλαυση κρατάει πολύ λίγο. Απλούστατα γιατί η επιλογή των έξτρα περιλαμβάνει μια περιορισμένη χρωματική παλέτα (πάλι καλά που απέκτησε δύο επιπλέον χρώματα πρόσφατα), τα λευκά δέρματα στο εσωτερικό και τον κοτσαδόρο. Led Matrix φώτα; Μασάζ στα καθίσματα; Αεριζόμενες επενδύσεις; Χαίρω πολύ, κι εγώ θα τα ήθελα σαν τρελός! Ευτυχώς όλα τα υπόλοιπα ανήκουν στον βασικό εξοπλισμό. Θα ήταν πολύ όμορφο αν μπορούσες να χτίσεις ένα Tesla ακριβώς στα γούστα σου, αλλά η οικονομία κλίμακος συντελεί στο να κρατιέται τόσο χαμηλά η τιμή και να δημιουργεί παροξυσμό στον ανταγωνισμό.

Στο διά ταύτα: μετά το εξαιρετικό 3άρι, η Tesla βγάζει δεύτερη βασίλισσα με το Υ για να ολοκληρώσει το ρουά ματ της παγκόσμιας αγοράς. Όταν μάλιστα κυκλοφορήσει και το Model 2 των 300 ίππων, των 400 χιλιομέτρων και των 25.000 δολαρίων, τότε θα αρπάξει ολόκληρο το σκάκι και θα αρχίσει να το χτυπάει στο κεφάλι του αντιπάλου. Προσφέρει ένα απίστευτα ολοκληρωμένο όχημα σε τιμή σοκ. Με αντίστοιχο εξοπλισμό, κοστίζει όσο ένα αυτόματο Peugeot 3008 με τον 1.2 βενζίνης των 130 ίππων. Αν μάλιστα επιλέξετε την έκδοση Performance, τα παραπάνω συνδυάζονται με επιδόσεις Urus. Σε ευθείες και στροφές. Σε μια υπερτιμολογημένη αγορά, συνεχώς οδηγώ μοντέλα που όλο σκέφτομαι πώς είναι δυνατόν να κοστίζουν τόσο ακριβά. Πώς είναι δυνατόν να είναι τόσο ξεδιάντροποι οι κατασκευαστές ώστε να χρεώνουν τέτοιες τιμές για μετριότητες. Με τούτο δω συμβαίνει το ακριβώς ανάποδο: απορώ πώς γίνεται να μην κοστίζει τα διπλά. Μην ξεχνάτε ότι προσφέρει κι εξαιρετικά υψηλή παθητική ασφάλεια: 97% στην ασφάλεια των επιβατών και 98% στα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού.

Ο μοναδικός του αντίπαλος είναι ενδοεταιρικός: το Υ Performance κοστίζει 6 χιλιάρικα ακριβότερα από το αντίστοιχο Model 3, έχει 70 χιλιόμετρα μικρότερη αυτονομία (κατά WLTP), στρίβει μισό κλικ χειρότερα, καίει μισό κλικ περισσότερο, αλλά έλα όμως που απολαμβάνεις αρχοντική ευρυχωρία για οδηγό, επιβάτες κι αποσκευές. Μπαίνεις και βγαίνεις όρθιος, ενώ είναι και λίγο πιο άνετο σε απόσταση από το έδαφος για να μη σε νοιάζει αν θα βρει από κάτω. Μη νομίζετε βέβαια ότι θα κάνετε ηρωισμούς εκτός δρόμου, με λιγότερους από 16 πόντους δε χάρηκε ποτέ κανείς. Αγγίζει την τελειότητα όσο κανένα άλλο μοντέλο που έχουμε δοκιμάσει. Είναι απλώς το καλύτερο αυτοκίνητο που έχει περάσει από το CarTalk.gr.

 

ΥΓ. Εφορμούμενοι από την έλλειψη παροχής μικτής ασφάλειας στα δημοσιογραφικά Tesla, εμπιστευτήκαμε και πάλι τις εξαιρετικές υπηρεσίες της wheelyou.gr. Αν θέλετε κι εσείς να διαπιστώσετε πώς είναι στην οδήγηση ένα Y Performance, μπορείτε να το οδηγήσετε δωρεάν στις εγκαταστάσεις της Tesla στο Μαρούσι για 30 λεπτά. Σιγουρευτείτε όμως ότι καλύπτεται από ασφάλεια για ίδιες ζημιές, δεν είμαι καθόλου σίγουρος. Ειδάλλως, η wheelyou.gr έχει όλα τα μοντέλα της Tesla για ενοικίαση ακόμη και μία ημέρα! Όταν λέμε όλα, εννούμε από το οικονομικότερο Model 3 SR+ έως το εξαθέσιο Model X Plaid των 1.020 ίππων! Οι τιμές για την καλοκαιρινή σεζόν ξεκινούν απο τα 175 € με πλήρη μικτή ασφάλιση και ΦΠΑ! Το εν λόγω ολοκαίνουριο Model Y Performance ενοικιάζεται προς 250 € την ημέρα! Θα έχετε να λέτε ότι οδηγήσατε το ίδιο αυτοκίνητο που ξετρέλανε το CarTalk.gr! Περισσότερες πληροφορίες στο wheelyou.gr.

αν σας άνοιξε η όρεξη, μια δοκιμή θα σας πείσει! (προσέξτε το πανέξυπνο λογότυπο με την μπαλαντέζα σε ρόλο δαιμονικής ουράς. Σε πράσινο όμως, όχι πλέον σε κόκκινο χρώμα, είμαστε οικολόγοι και το δείχνουμε)
ΜοντέλοTesla Model Y
ΈκδοσηPerformance
Τιμή από59.990€
Τιμή μοντέλου δοκιμής60.990€
Τύπος αμαξώματοςSUV
ΚαύσιμοΗλεκτρισμός
Κινητήραςδύο ηλεκτροκινητήρες
Επιτάχυνση 0 - 100 χλμ/ώρα3.7"
Μέγιστη ταχύτητα250 χλμ/ω
Κατανάλωση δοκιμής22 kWh/100 χλμ
Αυτονομία350 χλμ
Αυτονομία (WLTP)514 χλμ
Κατανάλωση καυσίμου - Μικτός κύκλος17.1 kWh/100 χλμ
Συνολική ισχύς354 ίπποι
Ωφέλιμη χωρητικότητα μπαταρίας77 kWh
Συνολική χωρητικότητα μπαταρίας80.5 kWh
Ισχύς ηλεκτροκινητήρα533 ίπποι
Κίνησητετρακίνηση
Κιβώτιοαυτόματο
Σχέσεις1
Εμπρός ανάρτησηΔιπλά ψαλίδια
Πίσω ανάρτησηΠολλαπλών συνδέσμων
Εμπρός φρένααεριζόμενα δισκόφρενα 355 χιλιοστά
Πίσω φρένααεριζόμενα δισκόφρενα 335 χιλιοστά
Ελαστικά275 / 35 / 21
Διάμετρος στροφής12.1 μέτρα
Στροφές τιμονιού από άκρη σε άκρη2
Μήκος4.751 χιλιοστά
Πλάτος1.921 χιλιοστά
Ύψος1.624 χιλιοστά
Μεταξόνιο2.890 χιλιοστά
Εμπρός μετατρόχιο1.646 χιλιοστά
Πίσω μετατρόχιο1.630 χιλιοστά
Απόσταση από το έδαφος157 χιλιοστά
Συντελεστής οπισθέλκουσας (Cd)0.23
Βάρος1.995 κιλά
Χώρος αποσκευών971 λίτρα
Βαθμολογία EuroNCAP
Περισσότερα Άρθρα