Civic Type R: πώς τα πάει απέναντι στον τετρακίνητο ανταγωνισμό;

Το νέο Honda Civic Type R FL5 έχει ήδη καθιερωθεί ως ένα όχημα υψηλών επιδόσεων, ξεπερνώντας τον προκάτοχό του FK8 σε πολλούς τομείς. Έχει ήδη καταφέρει να σημειώσει ρεκόρ γύρου σε πίστες όπως η Suzuka στην Ιαπωνία. Η βελτιωμένη οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου συμβάλλει σε αυτήν την εξαιρετική απόδοση, αλλά ένα ερώτημα παραμένει: είναι αρκετά γρήγορο για να νικήσει τα τετρακίνητα hot hatch ξεκινώντας από το φανάρι;

Για να απαντήσει στην ερώτηση, το CarWow από το Ηνωμένο Βασίλειο συγκέντρωσε μερικά από τα πιο γρήγορα hatchback για έναν συναρπαστικό αγώνα dragster. Απέναντι στο Honda Civic Type R FL5 βρίσκονται τα Volkswagen Golf R 20 Years, το Audi S3, η Mercedes-AMG A35 κι η BMW M135i – όλα τροφοδοτούνται από έναν υπερτροφοδοτούμενο τετρακύλινδρο κινητήρα 2.0 λίτρων, όπως άλλωστε και το Civic Type R, αλλά διαφέρουν στη μετάδοση της κίνησης: το Civic είναι το μοναδικό προσθιοκίνητο απέναντι σε μια τετρακίνητη γερμανική τετράδα.

Το VW Golf R 20 Years είναι η πιο ισχυρή έκδοση του Mk8 Golf R, με 333 ίππους και 420 Nm ροπής. Ζυγίζει 1.480 κιλά, καθιστώντας το μια σχετικά ελαφριά επιλογή μεταξύ των ανταγωνιστικών μοντέλων. Το Audi S3 είναι επίσης ένα σπορ hatchback που αποδίδει 310 ίππους και 400 Nm ροπής. Είναι ελαφρώς βαρύτερο από το Golf R, με βάρος 1.500 κιλά. Η BMW M135i είναι ένα άλλο ισχυρό hatchback που αποδίδει 306 ίππους και 450 Nm ροπής, αλλά ζυγίζει 1.525 κιλά.

Η Mercedes-AMG A35 έχει παρόμοιες προδιαγραφές με τη BMW και το Audi, με 306 ίππους και 400 Nm στα 1.555 κιλά. Τέλος, το Honda Civic Type R εδώ αποδίδει 329 ίππους και 420 Nm ροπής. Είναι το ελαφρύτερο αυτοκίνητο της δοκιμής, με βάρος 1.429 κιλά κι έχει και τις λιγότερες απώλειες στη μετάδοση, επομένως την καλύτερη αναλογία κιλών ανά ίππο με κάμποση διαφορά. Από την άλλη, θα υστερεί στην εκκίνηση γιατί όλη η ισχύς πηγαίνει στους μπροστινούς τροχούς, ενώ έχει χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Πού να τολμήσεις πρόβλεψη; Πρέπει να απολαύσετε το βίντεο!

Περισσότερα Άρθρα