Αυστραλία: οι άνδρες πρέπει να παίρνουν δίπλωμα μετά τα 21 έτη

Ειδικοί στην οδική ασφάλεια στην αυστραλιανή πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας ισχυρίζονται ότι στους άνδρες θα πρέπει να απαγορευτεί η λήψη άδειας οδήγησης μέχρι τα 21 τους. Η πρόταση έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας κι υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να μειωθούν οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μέσω της αυξημένης εστίασης στους νέους οδηγούς, ιδιαίτερα στους νεαρούς άνδρες.

Η ομότιμη καθηγήτρια και Πρόεδρος του Αυστραλιανού Κολλεγίου Οδικής Ασφάλειας, Ann Williamson, σημειώνει ότι οι οδηγοί κάτω των 25 ετών στη Νέα Νότια Ουαλία ευθύνονται για σχεδόν το 25% των ατυχημάτων, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν μόνο το 15% των οδηγών στην πολιτεία. Λέει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη μείωση των ατυχημάτων, θέτοντας περισσότερους περιορισμούς στους νέους αυτοκινητιστές.

«Συγκεκριμένα, τους πρώτους έξι μήνες της αδειοδότησης, οι άνθρωποι είναι πολύ ευάλωτοι σε ατυχήματα», δήλωσε η Williamson στον The Guardian. «Οι οδικές αρχές κι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων το γνωρίζουν κι έχουν θεσπίσει ορισμένους περιορισμούς στους άπειρους κι αρχάριους νέους οδηγούς… αλλά δεν αρκεί. Νεαροί άρρενες θα έπρεπε ίσως να συμπληρώνουν τα 21 ή 22 έτη, πριν πάρουν το δίπλωμά τους».

Η καθηγήτρια Rebecca Ivers από το Πανεπιστήμιο της NSW, ειδικός στην πρόληψη και τη διαχείριση τραυματισμών, πιστεύει ότι μια έμφυλη προσέγγιση θα πρέπει να ενσωματωθεί στους κανονισμούς. «Οι άνδρες υπερεκπροσωπούνται σε τραυματισμούς από τη στιγμή που αρχίζουν να μπουσουλούν», είπε η Ivers. «Δεν είναι διαφορετικό με την οδήγηση και νομίζω ότι καταλαβαίνουμε ολοένα και περισσότερο ότι πρέπει πραγματικά να αρχίσουμε να λαμβάνουμε υπόψη μας το φύλο. Οι άνδρες τείνουν να παίρνουν περισσότερα ρίσκα. Κάτι πρέπει να κάνουμε για αυτό».

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας θα προχωρήσει σε μια τόσο σημαντική αλλαγή στο σύστημα αδειοδότησής της. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Dominic Perrottet, ζήτησε επιστημονική γνωμοδότηση σχετικά με τον περιορισμό του αριθμού των επιβατών που θα μπορούν να είναι μέσα σε ένα αυτοκίνητο με νεαρό οδηγό.

Περισσότερα Άρθρα