MG3 Hybrid+ Luxury

Αναγνώστης μας, κάτοχος Yaris Cross Hybrid και Corolla 1.8 Hybrid, μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του από το θαυματουργό μικρό της MG. Τον ευχαριστούμε πολύ.

 

Το οδήγησα, αλλά να σημειώσω ότι ήταν μόνο για 20’ και με τον πωλητή παρέα. Οπότε δεν μπόρεσα να πάω στη συνηθισμένη μου διαδρομή. Κινήθηκα κυρίως Λαυρίου, λίγο μέσα στην Παιανία και σε 2-3 στροφές στην Σπατών που το πίεσα όσο με έπαιρνε η κίνηση. Θα κοιτάξω μήπως κάπου μπορώ να το πάρω μόνος μου.

Το αυτοκίνητο είναι αρκετά όμορφο και εμένα μου θυμίζει εμφανισιακά αρκετά το Fiesta με λίγο από Ibiza. Παρόλο που ήταν μαύρο και δεν του πήγαινε καθόλου, έχανε τις ακμές του. Επίσης οι ζάντες, όντως φαίνονται μικρές.

To εσωτερικό ειναι όμορφο, με εργονομικές πινελιές αλλά Citroen, δηλαδή διακόπτης για τους καθρέπτες στο ταμπλό, αριστερά (τελείως κουλό) και τα κουμπάκια (short cuts) κάτω από την οθόνη μου θύμισαν το C3, αλλά ευτυχώς η οθόνη είναι πολύ καλύτερη και σε ανάλυση και σε ανταπόκριση. Φέρνει λίγο από Tesla στο infotainment κι οι ρυθμίσεις που έχει. Γενικά για αυτοκίνητο της κατηγορίας ειναι αρκετά εντυπωσιακό, ειδικά εαν αναλογιστούμε και την τιμή του. Ωραίες ρυθμίσεις η οθόνη μπροστά από τον οδηγό με πολλές πληροφορίες, αλλά λίγο μικρή για εμένα. Δηλαδή για παράδειγμα στην ροή ενεργειας, είναι τόσο μικρά τα γραφικά που δεν μπορείς να διακρίνεις ούτε την ροή ενέργειας, αλλά ούτε και την μπαταρία με ακρίβεια.

Ποιοτικά δεν είναι κάτι το φοβερό, αλλά ουτε και χάλια, στα στάνταρ της κατηγορίας. Κάπου μεταξύ Fiesta, Yaris, Clio, 208 – ανάλογα ποιο σημείο κοιτάξεις. Αρνητική εντύπωση μου έκανε ο περιστροφικός δικόπτης για το κιβώτιο, πάρα πολύ άσχημη αίσθηση, νόμιζα ότι έχει χαλάσει. Κόλλαγε και γενικά φαινόταν πολύ πρόχειρη κατασκευή. Υπερθετική εντύπωση ο εξοπλισμός κι η λειτουργία της κάμερας 360ο (ξανά Tesla σε σμίκρυνση). Επίσης θετικό και δεν το έχω ξαναδεί σε B hatch, οι αεραγωγοί για τους πίσω επιβάτες! Και να πω ότι ο κλιματισμός λειτουργεί εξαιρετικά, το κάνει ψυγείο κι ας ηταν μαύρο και σταθμευμένο στον ήλιο πόσες ώρες.

Στον δρόμο ειναι σφιχτό, αλλά όχι κουραστικό. Μου θύμισε πολύ το Fiesta σε ανάρτηση, κυρίως στις στροφές, αλλά δεν έχει την άνεση που έχει αυτό (μαγικός συνδυασμός στην κατηγορία για εμένα). Όμως, έχω οδηγήσει τα περισσότερα B Hatch και μπορώ να πω ότι είναι από τα πιο καλοστημένα και χωρίς να είναι το πιο άνετο, δεν γίνεται κουραστικό.
Το πιο αμφιλεγόμενο στοιχείο ειναι το υβριδικό σύνολο κίνησης. Καταρχάς, δεν έχει την σπιρτάδα και τις επιδόσεις που περιμένει καποιος διβάζοντας για 192 (ή 195) άλογα και μάλιστα σε ένα B hatch. Μου ήρθε στο μυαλό κάτι σε hot hatch – εεε καμία σχέση! Δεν περίμενα να είναι Fiesta ST (θεωρητικά, με 136 ηλεκτρικά άλογα κι άλλα 100 από την βενζίνη θα έπρεπε να είναι κοντά), αλλά είναι αισθητά πιο αργό ακόμα κι από π.χ. την Corolla Cross που είναι επίσης υβριδική με 197 άλογα και πολύ μεγαλύτερο βάρος. Το αυτοκίνητο είναι σβέλτο, αλλά επ΄ουδενί δεν το λες γρήγορο. Το περίμενα πολύ καλύτερο στο θέμα επιδόσεων.

Στο τέρμα γκάζι κάνει αρκετό θόρυβο (ευχάριστο) και θυμίζει CVT η λειτουργία του, δε νιώθεις αλλαγές σχέσης, απλά κρατάει ψηλά τις στροφές. Επίσης, υπάρχει ένα αρχικός (ελάχιστης διάρκειας είναι η αλήθεια) δισταγμός στο απότομα πάτημα του γκαζιού. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να πάω πάνω από 120 χλμ/ώρα, ούτε να κρατήσω για πολλή ώρα αυτή την ταχύτητα, ώστε να δω τι θα γίνει εάν αδειάσει η μπαταρία. Από την άλλη, σε χαμηλές ταχύτητες και κατά την εκκίνηση υπάρχει ένας δισταγμός – μου θύμισε έντονα DCT κιβώτιο. Δεν έχει δηλαδή τη μεταξένια λειτουργία που μας έχουν συνηθίσει τα υβρίδια της Τογιότα.

Ένα άλλο θετικό – που μου λείπει εμένα από τα Τογιότα – είναι η ρύθμιση της ανάκτησης. Σε αυτό ρυθμίζεται σε τρεις κλίμακες και στην 3η που είναι αρκετά έντονο το φρενάρισμα, όταν σηκώσεις το πόδι από το γκάζι (σχεδόν σαν ηλεκτρικό!) ανάβουν και τα πίσω φώτα πέδησης. Σε αυτή την ρύθμιση είδα μέχρι και 36 kW στιγμιαία ανάκτηση! Είμαι σίγουρος ότι σε μεγαλύτερη ταχύτητα θα είναι ακόμα περισσότερα. Από την άλλη, το πεντάλ του φρένου έχει μικρή διαδρομή κι είναι λίγο απότομο – μου θύμισε παλιά Citroen που ήταν σαν διακόπτης.

Συνολικά μου άφησε μια αίσθηση ότι κάτι έλειπε, φαίνεται ότι είναι πρώτη προσπάθεια κι υλοποίηση του συστήματος, γιατί δε λειτουργεί όπως δηλώνουν οι προδιαγραφές ή όπως μας έχουν συνηθίσει τα υβριδικά της Τογιότα. Πιστεύω ότι στην 2η ή 3η γενιά του συστημάτος, θα είναι όπως θα περίμενε κάποιος. Τώρα, βγάζει κάτι το μισοτελειωμένο, σαν κάτι να μην πρόλαβαν ή να μην ήξεραν πώς να το ραφινάρουν – είναι λίγο απότομο σαν σύστημα.

Ως συμπέρασμα, θα έλεγα ότι σήμερα είναι απο τις καλύτερες προτάσεις της κατηγορίας λόγω τιμής, εξοπλισμού, εγγύησης και χρόνου παράδοσης. Με €23.500 έχει τα πάντα όλα σε εξοπλισμό (κι όλα τα συστήματα ασφαλεία), μέχρι και θερμαινόμενο τιμόνι! Αξίζει η έκδοση Luxury γιατί δίνει τα φώτα LED (αδιαπραγμάτευτα για εμένα), την κάμερα 360ο και ΟΛΑ τα συστήματα ασφαλείας με μόνο €1.500 επιπλέον. Εξαιρετικό VFM, πολύ καλή οδική συμπεριφορά και τιμόνι, ΟΚ άνεση και οικονομία όχι όπως ένα Τογιότα, αλλά σχετικά κοντά. Ναι δεν είναι τέλειο και το υβριδικό σύστημα χρήζει βελτίωσης, αλλά δείτε πού έχουν πάει οι τιμές και τι άλλο B hatch αγοράζεις με €20.000, που να είναι σβέλτο, αυτόματο, υβριδικό και με επτά χρόνια εγγύηση.

Περισσότερα Άρθρα