Παιδική θνησιμότητα 1-13 ετών: τα τροχαία είναι στην κορυφή!

Ο Σεπτέμβριος είναι ο Εθνικός μήνας Ευαισθητοποίησης για την Ασφάλεια των Παιδιών κι η Nissan υπενθυμίζει σε όλους τη σημασία της επιλογής του σωστού καθίσματος για την ασφάλεια των παιδιών. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, μέσω του προγράμματος Snug Kids, το οποίο ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, δράττεται της ευκαιρίας για να υπενθυμίσει στους γονείς ότι τα καθίσματα αυτοκινήτου είναι ένας σημαντικός τομέας στον οποίο πρέπει να επενδύσουν, επειδή τα τροχαία ατυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας 1 έως 13 ετών. Πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί με τη σωστή χρήση παιδικού καθίσματος ασφαλείας.

«Μην εγκαθιστάτε ένα μεταχειρισμένο κάθισμα, ένα ληγμένο κάθισμα ή ένα κάθισμα που έχει ήδη εμπλακεί σε σύγκρουση και βεβαιωθείτε ότι είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα», δήλωσε ο Robert Sinclair Jr., ανώτερος Διευθυντής Δημοσίων Υποθέσεων στο AAA. «Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε σωστά το κάθισμα αυτοκινήτου για να κρατάτε το παιδί σας ασφαλές σε περίπτωση σύγκρουσης. Εάν εγκατασταθεί σωστά, το κάθισμα αυτοκινήτου δε θα πρέπει να μπορεί να μετακινηθεί περισσότερο από λίγα εκατοστά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και δε θα πρέπει να επιτρέπει στη ζώνη ασφαλείας να χαλαρώνει».

Μέσω του Snug Kids, οι ιδιοκτήτες της Nissan μπορούν να μελετήσουν μια λίστα με παιδικά καθίσματα που η αυτοκινητοβιομηχανία πιστοποιεί ότι υπερέχουν στην προστασία των παιδιών στα καθίσματα της. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί δεν ταιριάζουν όλα τα καθίσματα αυτοκινήτου σε όλα τα οχήματα. Γι’ αυτό η Nissan λέει ότι οι μηχανικοί της ξοδεύουν χιλιάδες ώρες δοκιμάζοντας καθίσματα για τα οχήματά της. « Η Nissan δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια που παρέχει σε όλους τους επιβάτες», δήλωσε ο Matthew Gapinski, μηχανικός ασφάλειας προϊόντων στη Nissan. «Η ομάδα πιστοποιημένων Τεχνικών Ασφάλειας Παιδιών Επιβατών της Snug Kids συνεργάζεται απευθείας με τους κατασκευαστές παιδικών καθισμάτων για τη σωστή εφαρμογή των καθισμάτων τους στα οχήματά μας».

Αφού επιλέξετε το κατάλληλο κάθισμα, πρέπει να διασφαλίσετε ότι λειτουργεί σωστά. Πρώτον, συνιστάται στους κηδεμόνες να ελέγχουν την εφαρμογή του παιδικού καθίσματος τους ετησίως για να βεβαιωθούν ότι εφαρμόζει σωστά. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε πότε πρέπει να αλλάξετε από ένα παιδικό κάθισμα σε ένα booster. Η αφαίρεση των παλτών μπορεί επίσης να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι ένα παιδί κρατιέται σταθερά στη θέση του κι ότι οι ζώνες είναι αρκετά τεντωμένες. Η Nissan προσθέτει ότι είναι σημαντικό να μην αγοράζετε ποτέ μεταχειρισμένο κάθισμα και να διασφαλίζετε πάντα ότι το κάθισμα δεν έχει λήξει. Τα καθίσματα πρέπει πάντα να αντικαθίστανται μετά από ένα ατύχημα.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο Snug Kids, καθώς και στον ιστότοπο της αμερικάνικης NHTSA (Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας) για περισσότερες πληροφορίες.

Περισσότερα Άρθρα