Πώς συγκρίνονται Model Y Performance και Model 3 Performance;

Φίλος της σελίδας, κάτοχος του 3 Performance, συμβίωσε με ένα Y Performance και καταγράφει τις εντυπώσεις του:

 

Μια μικρή ανασκόπηση από σύντομη εμπειρία μερικών ημερών με Tesla Model Y Performance (07/2022) και σύγκριση με Tesla model 3 Performance (03/2020). Αφού άφησα το δικό μου στην Tesla για κάποιες μικροεπισκευές, μου έδωσαν αυτοκίνητο αντικατάστασης το Y Performance.Γενικά σου δίνει αρκετά premium αίσθηση Τόσο από υλικά μέσα, όσο κι από την ποιότητα κύλισης. Προσωπικά μου φάνηκε πιο premium κι από το Model 3, πιθανότατα επειδή ειναι facelift με καλύτερα υλικά και λόγω μεγέθους.
Η ανάρτηση είναι πολύ βολική σε καλούς και με μικρές ανωμαλίες δρόμους. Όμως σε πιο ανώμαλο κοπανάει αρκετά, που μπορεί να ενοχλεί. Το 3άρι έχει καλύτερη αίσθηση σε ανώμαλο δρόμο.
Η επιτάχυνση είναι ποίημα. Ενώ είναι λίγο πιο αργό από το model 3, σου δίνει την αίσθηση ότι επιτυγχάνει πιο βίαια. Το αμάξι δίνει την αίσθηση αρκετά πιο βαριού αυτοκινήτου από το 3άρι, που ειναι αέρινο, που πιθανόν προέρχεται από το μεγαλύτερο μέγεθος, επειδή δεν υπάρχει τόσο σημαντική διαφορά στο βάρος. Έτσι η επιτάχυνση είναι εντυπωσιακή.
Μιλάμε για ένα πολύ πιο πρακτικό αυτοκίνητο με τεράστιους χώρους, κατά πολύ μεγαλύτερο από το 3. Από την άλλη υπάρχει θυσία στην οδηγική συμπεριφορά. Οπωσδήποτε το Y είναι κι αυτό fun to drive, όμως με το 3άρι είναι πιο απλά τα πράγματα. Και στις στροφές και στο φρενάρισμα. Από θέμα κατανάλωσης είναι πολύ παρόμοιο με το 3άρι. Οδηγώντας φυσιολογικά χωρίς βίαιες επιταχύνσεις, είχα μέση κατανάλωση σε πραγματικές συνθήκες ολλανδικού αυτοκινητοδρόμου (όριο 100 χλμ/ώρα) 12.7 kWh/100. Πολύ εντυπωσιακό θα έλεγα, με αυτονομία να πλησιάζει τα 600 χιλιόμετρα με καλές εξωτερικές συνθήκες. Όταν όμως το πατάς πολύ, η κατανάλωση εκτινάσσεται αρκετά πιο γρήγορα από το 3άρι.
Συμπέρασμα: φανταστικό κι απλό την ίδια στιγμή αυτοκίνητο. Εάν έπρεπε να διαλέξω μεταξύ 3 και Υ performance, πιθανότητα θα διάλεγα το Y, όμως η καρδιά θα έκλαιγε για μήνες μετά.

(Αν θέλετε κι εσείς να παρουσιάσετε το καμάρι σας, στείλτε μας στην παρακάτω διεύθυνση: dimitrios.sampaziotis@cartalk.gr)

Περισσότερα Άρθρα